ЖивотНовини

Рекордно топло е било лятото на 2022 г. в Европа

Лятото на 2022 г. е било най-горещото в историята на Европа. Като цяло миналата година е била втората най-топла на континента, съобщава Дневник. В световен мащаб това е била петата най-топла година, сочи анализ, според който полярните региони и Европа са били най-силно засегнати от глобалното затопляне през 2022 г.

Новото нормално

Данните от „Коперник“, службата на ЕС за мониторинг на климата, сочат, че 2022 г. е била петата най-топла година в световен мащаб.

Европа е преживяла най-топлото си лято, като температурите са се повишили повече от два пъти спрямо средните за света през последните три десетилетия – по-бързо отколкото на всеки друг континент.

Последните осем години вече са и най-топлите осем, регистрирани досега.

Миналата година видяхме продължение на модела на глобално затопляне, който се превърна в новото нормално, казват учени от „Коперник“, цитирани от Би Би Си.

Въпреки че метеорологичното явление Ла Ниня помогна за охлаждането на океаните за трета поредна година, световните температури са били с приблизително 0.3 градуса по Целзий по-високи през 2022 г. в сравнение с референтния период 1991 – 2020 г.

Според изследователите това означава, че миналата година средната годишна температура е била с близо 1.2 градуса над тази през периода 1850 – 1900 г., приет за начало на глобалната индустриализация.

Европа и полярните региони са били на върха на тези температурни рекорди.

Дори обикновено по-хладният месец октомври в Европа е бил с около 2 градуса над средното миналата година.

Докато западната част на континента е била изключително гореща, по-студеното време в северните и източните страни е довело до това годината като цяло да бъде регистрирана като втората най-топла в Европа.

„Вече сме свидетели на изменението на климата“, коментира Саманта Бърджис, заместник-директор на услугата за изменение на климата към „Коперник“.

„Горещите вълни, които видяхме в Европа през лятото, но също и през пролетта, и през есента… много хора ще си спомнят горещата вълна и през новогодишния период. Така че виждаме горещи вълни не само през лятото, но през останалите сезони.“

През последните 30 години температурите в европейските страни са се повишили повече от два пъти спрямо средното за света. Според „Коперник“ Европа има най-висок темп на повишаване на температурата в сравнение с останалите континенти.

Това се дължи на редица фактори, казват изследователите. Сушата се затопля по-бързо от моретата и това допринася за затоплянето на Европа. Друг фактор е близостта до Арктика, където затоплянето е четири пъти по-бързо от средното за света.

Освен в Европа значителни рекордни горещини са регистрирани също в Близкия изток, Централна Азия и Китай с условия на горещи вълни в Пакистан и части от Индия.

Двата полярни региона отново са отчели рекордно топло време, като температурите на някои места са се покачили с повече от 2 градуса над средното за периода 1991 – 2020 г.

Поглеждайки световната картина, температурите през всичките последни осем години са били с повече от 1 градус над дългосрочната средна стойност. Това е все по-близо до прага от 1.5 градуса, който е ключов лимит в Парижкото споразумение за климата.

„Ако направим сравнително проста линейна екстраполация и ако погледнем сегашното ниво на емисии и текущото ниво на затопляне, ще достигнем 1.5 градуса някъде в началото на 2030 г.“, смята Саманта Бърджис.

В целия свят нивото на парникови газове също се е увеличило, като метанът се е повишил с повече от средното за последните години.

Друга причина за безпокойство ще бъде отделянето на въглерод от горски пожари, като Франция, Германия, Испания и Словения отбелязват най-високите си летни емисии от горски пожари от 20 години насам.

В Европа 12 страни чупят рекорди

Дванадесет европейски държави са счупили месечни температурни рекорди през 2022 г., пише „Гардиън“.

От 27 европейски държави, анализирани от вестника, 12 са регистрирали най-високата си температурна аномалия за поне един месец през 2022 г. Във всеки случай стойностите са били с повече от 1.9 градуса над средната температура, регистрирана между 1991 г. и 2020 г., за поне един месец.

Според данните от „Коперник“ най-големите повишения на температурата са регистрирани в края на лятото, през октомври и декември.

В Австрия средната температура през октомври 2022 г. е била с 3.3 градуса по-висока от средната октомврийска температура, регистрирана между 1991 и 2020 г.

Франция и Словения също са отчели температурни аномалии от 3 градуса или повече през този месец. Хърватия и Гърция са регистрирали 3 градуса през декември.

Италия е била по-топла от средното за всички месеци от годината с изключение на два. Испания и Португалия са счупили рекорди за месечни аномалии в три различни случая.

Температурите се покачват два пъти по-бързо от средното за света в Европа и четири пъти по-бързо в Арктика.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина