АктуалноБългарияГрадътЕвалаКултураНовини

Френската гимназия в Пловдив с награда за мултикултурно образование и толерантност

Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ в гр. Пловдив ще бъде първото училище отличено с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност. От 2018 г. Френската гимназия е със статут на училище посланик на Европейския парламент.
Наградата е по инициатива на евродепутата Илхан Кючюк и Валентин Тончев, съветник на Кючюк и бивш възпитаник на гимназията и е създадена с подкрепата на Американския еврейски комитет.
Награждаването ще се състои на официална церемония на 18 февруари (петък) от 12:00 часа в сградата на Френската гимназия в Пловдив.
Симон Вей е емблематична личност от еврейски произход, виден френски политик, бивш министър на здравеопазването и първата жена, която застава начело на Европейския парламент. През 1944 г. заедно с фамилията си е арестувана и е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау, където остава 13 месеца. През 1979 г. Симон Вей е избрана за председател на Европейския парламент и става първата жена – председател на тази висока трибуна.
След церемонията по награждаването евродепутатът Илхан Кючюк ще изнесе пред учениците от училищния европейски клуб лекция на тема: „Бъдещето на Европа“.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина