АктуалноГласовеГрадътЗдравеМненияНовиниПУЛС

Епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“: Трябва да се премине към онлайн обучение

Д-р Христиана Бацелова: „Aко не се предприемат мерки за ограничаване на контактите меду децата и учителите, логично ще има все повече заразени деца, които ще разпространяват „Омикрон“

Директорите на училища искат извънредна ваканция

“Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите меду децата и учителите, логично ще има все повече заразени деца, които ще разпространяват „Омикрон“

Все повече лекари от първа линия призовават за преминаване към онлайн обучение заради растящата заболеваемост и прогнозите за продължаващо покачване.

“Очаква се болните с коронавирус да достигнат до 70 000 заразени на ден. Прогнозата е на математика проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН. Той я съобщи тази сутрин пред btv. По думите му пикът се очаква около 5 март. Математикът смята, че този пик може да бъде спрян с локтаун или ваксинация.

„При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите меду децата и учителите, логично ще има все повече заразени деца, които ще разпространяват „Омикрон“, коментира д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.  Тя е на менние, че трябва да се премине към онлайън обучение.

Междувременно днес от Сюза на работодателите в системата на народната просвета в България внасят искане до Министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари. Директорите на училища са единодушни, че тя би допринесла не само за реална почивка на учениците, но и за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране. От Съюза се надяват на подкрепа от МОН и от социалните партньори в образованието.

Синдикат „Образование“ също предлага на МОН междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31.01 до 4.02.2022 година. Мотивите за това са повишеният брой заразени ученици и учители. Много е трудна организацията в някои образователни институции при отсъстващи над 5% учители. При някои училища липсващите учители надвишават 15%, включително и с карантинираните, което довежда до невъзможност осигуряването на учебния процес. Огромна част от педагогическите специалисти осигуряват заместване на колегите си, но това ги натоварва и претоварва.

Всеки ден натискът върху болниците се засилва. „Омикрон“ определено е доста по-заразен, но добрата новина е, че протича по-леко, подчерта зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина