Едва около 15 хиляди чужденци са нощували в Пловдив от началото на годината

Актуално Живот Новини

„ От началото на годината до 1 август, пренощувалите в обекти за настаняване в областта хора са 155 хиляди души, според единната информационна система на Министерството на туризма. От тях българите са 137 хиляди души. Реализираните нощувки на граждани от Турция- 3760, от Гърция- 2641 нощувки, от Германия -1566, от Италия- 1311. Отчетени са още посещения от Румъния, Франция, Русия, Великобритания, Сърбия, Испания, Украйна и Северна Македония”. Това съобщи днес в общината Марияна Николова, при първото си посещение под тепетата като вицепремиер и министър на туризма.

Тя информира, че до първи август в Община Пловдив пренощувалите лица са 65 411, като от тях повече от 49 хиляди са българи. Към днешна дата в област Пловдив има 620 места за настаняване с активен профил в системата, като от тях 120 нямат гости. 269 са местата за настаняване на територията на общината. 226 са подали данни за настаняване на туристи.

По данни на министерството спадът в туризма на национално ниво е с 60 процента, а в Пловдив е между 30 и 40 процента.

„ Сривът е значителен. Трябва да се насочим към нишовия туризъм и да станем 4-сезонна дестинация. Всички сме долу в бранша и само единни можем измъкнем от тази ситуация.  Секторът преминава през един много труден период. Резултатите не са добри. Но трябва да развиваме туризма тук, в Пловдив. От ключово значение е да акцентираме на разнообразния туристически продукт, да не наблягаме само на морския и зимен туризъм, но и на другите нишови продукти. Трябва да търсим по-иновативни начини за развитие на туризма в областните градове”, подчерта вицепремиерът. И даде за пример църковния туризъм и шопинг туризма.

Тя съобщи още, че в Пловдив ще има Туристически информационен център на министерството на туризма в рамките на ТИЦ-а на Джумаята. „ Идеята е съвместно с местната администрация да се поставят електронни устройства и да се дигитализират възможностите на Пловдив, както и да се поставят брошури за 4-те сезона в България”, заяви министър Николова.

Категорична е, че навсякъде безусловно се спазват мерките за безопасност на туристите, предписани от министерството на здравеопазването. И уточни, че се очаква по-късен летен сезон.  „Вече се работи и по подготовката на зимния сезон. Готови са административните процедури по създаването на консултативния съвет към министъра на туризма”, каза още министър Марияна Николова.

„ Тази година сме под очакванията, разбира се, по независещи от нас причини. Пандемията оказа своето влияние, но сме взели необходимите мерки заедно с браншовите организации. Хубаво е това, което сме постигнали с Пловдив 2019, да остане и занапред”, подчерта кметът Здравко Димитров.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.