АктуалноГрадътЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

Едва 9 хиляди е наградният фонд в конкурса за сградата на БНБ

Едва 9 хиляди лева е наградният фонд в конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ на Малката главна, който обяви Община Пловдив днес. Трите най-добри според комисията на процедурата предложения ще бъдат премирани само с по три хиляди лева всяко. Впоследствие те ще бъдат представени за обществено обсъждане, за да се посочи от гражданите най-подходящото решение. Градската управа обаче нито се задължава да реализира спечелилата идея, нито се ангажира по някакъв начин с използването й в една евентуална реставрация, ремонт и социализация на знаковото здание. Това стана ясно от представянето на „Трезор за идеи“ от зам.-кмета Пламен Панов, чийто екип ще движи процеса.

„Конкурсът цели да събере концепции за обживяване на сградата. Търсим иновативни идеи за функцията й. Конкурсът е отворен за участие за всички архитекти, дизайнери, художници, артисти от България и Европа“, заяви кметът Костадин Димитров, преди вицето му Пламен Панов да се спре детайлно на „Трезор за идеи“.

Да помечтаем за бъдещето на сградата на БНБ (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Зам.-кметът подчерта, че общината е потърсила комуникативност с гилдиите, в случая Камарата и Съюза на архитектите, а Костадин Димитров добави, че конкурсното начало и диалогът ще са характерни за мандата му.

От градската управа се надяват да видят комплексни идеи за паметника на културата, които да включват и банковия салон, и трезорите, и 140-те канцеларии. За да се запознаят потенциалните участници в конкурса със спецификите на сградата, тя ще бъде отворена за разглеждане три пъти до финалната дата за подаване на предложения, която е 30 април. Първите отворени врати са планирани за 15 март.

„Отправяме предизвикателство за всички в България и Европа да ни подготвят идея за функцията на бившата сграда на БНБ. Приемаме концепции за развитие от днес до 30 април. Тя трябва да има и своите архитектурни елементи, освен че търсим идея за развитие. Плюс е иновативността, като искаме сградата да има връзка с културата. Трите най-добри предложения според комисията ще бъдат оценявани и от гражданите- ще има обществено обсъждане с изложби из града. Ако някоя идея бъде харесана общината може да реши да възлага, но това не е изрично записано в конкурса“, каза Пламен Панов.

На представянето на „Трезор за идеи“ в кметството бяха поканени и председателите на Камарата и Съюза на архитектите в Пловдив- Чавдар Тенев и Георги Шилев. Те похвалиха новата власт за подхода й в конкретния случай.

„Досега винаги сме настоявали общинските инвестиции да бъдат реализирани с най-добрите идеи, а те се генерират само след конкурси. При всички предишни мандати, в предизборните си кампании кметовете са поемали този ангажимент, но това се забравя с идването на власт. Сега бях много изненадан, че ми се обадиха и потърсиха съдействие за такъв конкурс. Този ангажимент на новата местна власт е нещо изключително обнадеждаващо“, коментира арх. Чавдар Тенев, председател на КАБ.

„Аз също благодаря за начина на подход търсенето на гилдиите. Основният залог е при харченето на голям публичен ресурс всичко да е прозрачно. Нека да забравим за инженеринга и да отворим нова страница за конкурсното начало. Харесва ми също, че конкурсът е отворен, а не строго архитектурен“, доволен от сигналите от администрацията е и председателят на САБ арх. Георги Шилев. Той подчерта, че банковият салон и трезорът трябва да бъдат запазени в автентичен вид. Според него архитектурните качества и достойнства на сградата трябва да се изтъкнат, без значение бъдещата функция.

Пламен Панов увери, че всички предложени в рамките на конкурса проекти ще бъдат публични и качени на специално създаден сайт „Трезор за идеи“, който вече е активен.

След въпроси на Под тепето той уточни, че комисията в конкурса ще включва него, представители на КАБ и САБ, но ще е отворена и за включване на творци и журналисти в него. На наше питане отговори, че одобреният от НИНКН преди близо десет години проект за реставрация на фасадата на сградата в момента се актуализира от автора му арх. Георги Савов и отново ще бъде представен за съгласуване от института.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

  2. Само е Пловдив толкова прецизно са изпълнени всички изисквания:: свободно стояща БЕЗ КОМШИИ прилепени наоколо. Интериор, обзавеждане и обстановка от висока класа.

    САМО ЗА БАНКЕРСКА ФУНКЦИЯ БЕЗ ПРЕПРАВЯНЕ = ЩОМ БНБ НЕ ШЕ – ТОГАВА ДА СЕ НАМЕРИ ЧАСТЕН НАНКЕР…!

    АРХЕО-КУЛ-ТУРИСТ И КМЕТСТВАЩИ ДА НЕ СМЕЯТ ДА СЕ ЗАИГРАВАТ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина