АктуалноБизнесЗелен градНовини

Две машини приемат бутилки и кенчета в Пловдив

Срещу предадени пластмасови шишета и кенчета получавате ваучери за пазаруване в магазин

12 000 бутилки, само за две седмици от старта на пилотния проект, са предали пловдивчани на двата пункта, където са инсталирани автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенчета. Това стана ясно днес по време на официално представи първите тестови станции в хипермаркет на бул. „Цариградско шосе“ 94 в Пловдив.

За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка.

Пилотният проект е на Kaufland, а другата станция е разположена в магазина на веригата на ул. „Брезовско шосе“ 127.

До момента съоръжения са разположени в общо 15 магазина „Лидл“ и „Кауфланд“ в 3 големи града в страната – Пловдив, София и Варна.

Те дават възможност на потребителите бързо и лесно да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Очаквайте подробности как става връщането и какво получавате в замяна.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

    1. Само, че в Германия първо ти взимат 25 цента и после ти ги връщат, т.е. си на нула. В статията не пише опаковките да се заплащат предварително.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина