АктуалноБизнесЗелен градНовини

100 тона пластмаса са предали пловдивчани за година

Само за една година, от както са поставени автомати за обратно събиране на опаковки от PET бутилки и кенове, в магазините от веригата Kaufland в Пловдив са предадени 5 млн. броя опаковки за рециклиране. В града от края на март миналата година има разположени две такива станции за рециклиране, в които срещу всяка върната за рециклиране опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

Над 12 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland в Пловдив само за две седмици

Двете станции са в обектите на Цариградско и Брезовско шосета и те бяха инсталирани като част от пилотния проект, с който компанията се превърна в първата верига хипермаркети, които поставят такива машини в част от филиалите си. Само за една година във всичките 5 филиала (в София, Пловдив и Варна) са събрани близо 10 млн. броя опаковки, което означава, че половината от общото количество е предадено именно в Пловдив, съобщи Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България, по време на представянето на резултатите от проучването за „Роля и социално-икономически принос на модерната търговия в България с акцент Южен централен регион“, изготвено от Института за пазарна икономика по поръчка на Сдружението за модерна търговия.

Kaufland е ритейлърът с най-голям принос за икономиката в Пловдивския регион

Общата бройка се равнява на близо 200 т. пластмаса, които са предадени за рециклиране.

Припомняме, че станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак) и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени. 

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им.

От няколко месеца в града има трета станция, която се намира в магазинd на Lidl на Рогошко шосе. Още по темата четете в статията Над 537 млн. лв. са инвестициите на големите вериги в Пловдивско.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина