Древните тайни на остров Адата

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини
остров Адата и неговите тайни

Под водата край южния бряг се крие част от римски некропол

Продажбата на Адата на собственика на „Акваленд” Ангел Куков отново насочи вниманието към съдбата на острова тази седмица. Предприемачът купи близо 85-те декара от наследниците на Константин Хаджикалчев, давайки си сметка под какви ограничителни режими попада парчето земя в реката като част от мрежата НАТУРА 2000. Сега всички очакват какво ще е бъдещето на мястото.

Островът обаче има и минало, което трябва да бъде проучено. Крие много тайни, част от които може да бъдат разкрити при евентуални строителни дейности там. Тайни древни, по разгадаването на които досега не е работил никой.

Природолюбители ни подшушнаха, че на Адата има следи от Филипопол. Из непроходимата като в джунгла растителност могат да бъдат видени архитектурни фрагменти от античността. Като това парче от фриз или архитрав на снимката, пратена ни от Станимир Навущанов. Натъкнал се на него в края на 2018г., когато обикалял острова, за да подготвя проекта от ЕСК 2019 „Да осиновим Адата”.

Тогава успял да снима и нещо още по-интересно- масивен каменен елемент в реката, сниман край южния бряг на острова. Оказва се, че става въпрос за капак на саркофаг. Който е част от потънал римски некропол. Подобни елементи изплуват над повърхността на водата при ниски нива на реката. До ден днешен няма информация за това, което се крие под водата. Проучвания там не са правени, тъй като те биха били твърде сложни. И много скъпи.

За останките на част от Източния некропол от времето на Филипопол, която е останала под вода в източната част на Марица, между северния бряг на реката и южния на острова, намекна и директорът на Археологическия  музей Костадин Кисьов. Той обаче подчерта, че на този етап проучвания там са невъзможни.

„ Имаме програми за 100-ци хиляди в годините за “почистване басейна на р. Марица”, а за археологическа работа по тази находка нищо не сме направили”, недоумява Станимир Навущанов. Оставайки с надеждата един ден да бъдат осигурени достатъчно средства за проучвания, да бъде създадена нужната организация разкопки, след които островът да разкрие всичките си тайни.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Древните тайни на остров Адата

    1. Никой не иска и никога няма да бъдат направени разкопки на този остров, тепетата или където и да било в Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.