Драстичен срив в подкрепата за ГЕРБ в Пловдив, партията губи близо 30 хиляди гласа

Актуално Градът Избори 2021 Новини Под ножа
избори Пловдив

В Пловдив на миналите избори за най-голямата партия са гласували 61 074 души, при 34 466 тази неделя

Сривът в доверието към БСП е с близо 50 процента

38.78%. Такава бе подкрепата за ГЕРБ в Пловдив на парламентарните избори в края на март 2017г. При съпоставка на цифрите от резултатите от вота преди четири години и днес изводът е само един- победата на управляващите на тези избори в града е пирова. Да, ГЕРБ отново е първа политическа сила с 25.49%, но губи сериозно позициите си под тепетата. Електоралната подкрепа за най- голямата партия у нас, която разпределя публичните средства и може да разчита на силна подкрепа от страна на държавната и общински администрации, се е сринала драстично.

В Пловдив на миналите избори за ГЕРБ бюлетина са пуснали 61 074 души. В неделя доверие на формацията на Бойко Борисов са гласували едва 34 466 пловдивчани. Или почти два пъти по-малко- партията е изгубила почти 30 хиляди гласа.

Същата е тенденцията и при БСП, която преди четири години бе втора по подкрепа в Пловдив. Тогава за социалистите гласуваха 40 917 души, а партията завърши с резултат от близо 26 процента в града. Данните от вота в неделя показва срив в доверието към Столетницата с почти 50 процента- 14.63%, или гласът на едва 19 783 пловдивчани.

Драматична е ситуацията и при другите опитни играчи на политическия терен в Пловдив- така наречените патриотични формации, явили се на изборите през 2017г. заедно зад коалиция Обединени патриоти. Тогава формацията е на трето място по електорална подкрепа в Пловдив и взима впечатляващите 10 %. Преди четири години за тях гласуваха 15 474 пловдивчани. В неделя трите формации се явиха отделно на изборите, като НФСБ се обедини с ВОЛЯ, за която пък през 2017г. гласуваха 7131 избиратели. В крайна сметка резултатите по отделно на ВМРО, НФСБ и Атака изглеждат съответно така- 5963 гласа на войводите, 4420 за коалицията НФСБ и Воля, и 606 гласа за Атака. На този фон ръст в подкрепата има за проруската партия Възраждане- 2043 гласа през 2017г. и 4484 на изборите сега.

ДПС също вдига резултата си на този парламентарен вот, спрямо предишния. 2917 са гласували за движението преди четири години, 3895 тази неделя.

Централите на политическите сили все още се въздържат от коментари относно резултатите от вота. Цифрите обаче подсказват, че е нужен сериозен анализ, особено за системните партии, които губят подкрепа и позиции, за сметка на извънпарламентарните до тази неделя формации.

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Драстичен срив в подкрепата за ГЕРБ в Пловдив, партията губи близо 30 хиляди гласа

  1. Като правим сравнения и обобщения и “изводи” непременно следва да се спомене дали пък няма настъпили междувременно ПРОМЕНИ В НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО на Града? Знаем за някои по-млади данъкоплатци, които предпочетоха да мият чинии на запад вместо да снасят на ИМУНИЗИРАНИЯ Тотев. “АЙЛЯК” не се харесва на будните майни.

  2. Слава на ГЕРБ и мъдрите му ръководители! С Тотев и Гърневски – напред към светлото комунистическо бъдеще!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.