АктуалноГласовеЖивотНовини

Драстичен спад на българския оптимизъм

Традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под  50-55% от 1998-ма година насам. В края на 2022 те обаче бележат срив от 20 процентни пункта.

Това показва последното социологическо проучване агенция „Алфа рисърч“, което изследва оценката на българите за годината и очакванията за Новата 2023-та. 

В година на крушения на много лични надежди, национални разочарования, съпреживян ужас от войната и от хилядите загубени и разбити животи, очакванията за 2023 г. няма как да не бъдат пъстър калейдоскоп от упования и опасения. 

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата надежда, 24% – тревога 21% – оптимизъм,  7% – страх. )

Ако все още е валидно правилото, че могат да се самоорганизират и измъкнат от кризите онези общества, в които надеждата и солидарността доминират, оптимизъм ще има и за българското общество.

Ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023 г. са почти единодушно негативни. Проучването регистрира и един парадокс, който може да се резюмира с думите „аз и светът можем и да се оправим, но България – едва ли“.

 Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% – да се увеличат доходите и жизнения стандарт.

 

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред  1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина