Докараха трима от участниците в схема за пране на пари в съда

Актуално Криминале Новини Под ножа Темида

Прокуратурата иска „Постоянен арест” за Рамзи, Неджати и Сабре Ябанджъ

Задържаните за пране на пари и търговия с фалшиви маратонки Рамзи, Неджати и Сабре Ябанджъ застанаха пред съда днес в заседание, в което се гледат мерките за неотклонение на тримата. Прокуратурата иска „Постоянен арест” за всеки от тях, докато адвокатите им държат те да бъдат пуснати на свобода с по-леки мерки за неотклонение. Те бяха доведени в съдебната палата под засилена охрана. Мъжете криеха очите си с маски и ръце.

В края на миналата седмица от прокуратурата и полицията съобщиха за разбита схема за търговия с фалшификати на световни марки за спортни обувки.  На 21 януари при съвместна акция на отдел „Икономическа полиция“  при ОД на МВР – Пловдив, под наблюдението на Окръжна прокуратура – Пловдив, са били извършени претърсвания, изземвания и огледи в над 10 обекта на територията на Пловдив. При тези действия в специално пригоден склад към магазин, са били открити маратонки, контрабандно внесени от Република Турция. Те са с отличителните белези на световноизвестни търговски марки, без съгласието на притежателя, на обща стойност над 600 000 лева. Спортните обувките са били предназначени за търговия през четири интернет сайта, чието управление е било извършвано  от двамата братя- Рамзи и Исмаил Ябанджъ.  Стоката е била укрита в склад – тайник, който се намира зад подвижна стена. Исмаил е обявен за общодържавно издирване. В съда днес бяха родителите на двамата братя- Неджати и Сабре.

При проведените множество процесуално-следствени действия е установено, че през периода от 2018 г. до 2020 г.,  лицата са извършвали търговия ментета маратонки „Nike” и „Адидас” през интернет, а получените средства от престъплението са били трансформирани в недвижимо и движимо имущество, което осъществява и извършено престъпления по чл. 253 от Наказателния кодекс  – пране на пари – за над 700 000 лева.

Братята Ябанджъ изпирали парите с инвестиции в недвижимо имущество.  Имат две кооперации в Столипиново, както и сватбения дом на улица „Владая”.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.