АктуалноВашите писмаВластГрадътИзбор на редактораКварталиНовиниРазследване

Добра новина от кмета за протестиращите от Смирненски

Светлината в края на тунела за Пловдивчаните, които са изправени пред ужаса да бъдат зазидани в домовете си, вече блещука. За ситуацията, в която се намират жители на район „Западен“ ви разказахме във видеопдкаста в „В Капана“ на Под тепето в епизода Над 100 домакинства в Смирненски остават без дневна светлина – ВИДЕО. Тяхната история силно развълнува пловдивската общественост защото всяка бетонна джунгла започва така.

Припомняме, че след това жителите на Смирненски, пред чиито блок бл.10-12 на ул. „Царевец“ се планира строеж на корпус на частна болница, писаха до кмета Костадин Димитров и местния парламент с молба за помощ, седмица след репортажа ни градоначалникът коментира, че Има надежда за спасение на хората, оставащи без слънце в Смирненски – ВИДЕО.

В сряда представители на протестиращите са имали среща с кмета Димитров в неговия кабинет, съобщиха пред репортер на Под тепето от инициативния комитет „Слънце, не бетон!“. По думите им, те са получили уверение, че ще бъде подписано тристранно споразумение. Ще бъде направен паркинг на мястото на предвидения първоначално нов корпус на болницата и няма да има изсичане на дървета. Освен това ще се предприемат действия за промяна на ПУП и той ще е без право на строеж.

„Бихме искали да изкажем нашата безкрайна благодарност към кмета на град Пловдив – г-н Костадин Димитров, за разбирането и огромната подкрепа, които получихме от него. Благодарим и на всички медии, които отразиха нашия казус, в следствие на което много хора ни подкрепиха. Благодарим за отзоваването по всеки наш въпрос и молба. Получихме и доста ”палци“ и нищо друго от хора, които претендират с каузи, морал и принципи. И на тях също благодарим, защото така осъзнахме, че ние (гласоподавателите) изобщо не сме им приоритет. “Благодарим” и на районната кметица – г-жа Тони Стойчева, която ни каза, че е кмет едва от 5 месеца, и с нищо не може да ни помогне. Госпожо Стойчева, “задължени“ сме Ви и ще върнем жеста при първа възможност. Господин Димитров, ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ от името на всички ни! Бъдете здрав и търпелив!“ – с това отворено писмо жителите на бл. 10-12 на ул. „Царевец“ пожелаха да изразят признателност към всички, които се ангажираха с техния казус.

Все още остава висящ въпросът с втория парцел там, който е собственост на фирма, близка до бившия кмет на града.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

31 коментари

 1. Има много да…. Които не тръгнаха да се блъскат от кабинет в друг. От срещи с едно лице и после с друго. От адвокат на друг адвокат. От една улица без изход и после в друга. Има естествено. Гледайки за пердето когато идват медиите. Гледахте през прозорците когато ние чистихме пред блока. Естествено е да има, но със сигурност не сте много и Слава Богу! Защото ако чакахме на Вас (многото) и на районната кметица не Каспела, а небостъргач щеше да има. И със сигурност не сте много, а сте двама, трима…..

 2. Здравейте, за съжаление това т.нар. „отворено писмо“ НЕ изразява мнението на всички жители в блока – има много живущи, които харесват г-жа Стойчева, но мнението им не се чува от някои хора от комитета, така че това ще бъде засегнато като тема, когато се видим с тях! Иначе добрите новини откъм това да няма висока сграда са добре дошли, наистина.

 3. Къде спаха тези хора, когато се обсъждаше ОУП на Пловдив преди две години! Тогава трябваше да протестират. Сега кметът им обещал, че противозаконно ще смени предназначението на имота! Типично по Борисовски. И ще набута общината да плаща няколко милиона обезщетение на собственика.

  1. Здравейте, проблемът с този терен е от преди доста години, близо 20 – имало е много разправии и протести, ама всеки си прави, каквото му кеф ;(

 4. Гербокрадците така действат, схеми и кражби и после търсят изкупителни жертви, оная амеба зикото да го потърсят властите, не че каратиста е нещо различно…няма подобна напаст!

 5. „Бихме искали да изкажем нашата безкрайна благодарност към кмета на град Пловдив – г-н Костадин Димитров, …………“ казали протестиращите. А кмета преди това казал “ Работата е почти уредена. Човека каза “ ще помислим.“ Сега сещате ли се защо дядо Славейков е казал : “ Не сме народ, а мърша“

 6. Доста интересно са погнали районната кметица, която по никакъв начин реално не може да им помогне. Освен да ги подкрепи морално тя няма никви правомощия до колкото съм запознат. ПУП и ОУП няма как да променя, а портрета на Бойко отзад в тоя кабинет не знам как да го коментирам даже. Иначе, хубаво паркинг, вместо зелена площ ама пак поне няма да е кооперация. Другия парцел свързан със Зико обаче дали ще има ,,добри“ новини там ?

  1. Ужасно е да се мачка тази жена, при положение, че нито тя е подписвала, нито има правомощия, свързани със случая. ГЕРБ вонят на кочина. Така е като не гласувате!

  2. Ех тая кметица как е браните само. За кво е кмет ? Да си показва роклите втора употреба ли ?
   От тая проста селянка нищо няма да се случи, освен селски изпълнения събори, пазари ….
   Само крава не е домъкнал в района…. Просто същество , нагло , тъпо и упорито! Ама иначе се нащрака с протестиращите, дадаха я по тИливизора

   1. Районната кметица няма почти никакви правомощия и бюджет. Тоест да я обвиняваме за нещо свързано с въпросната тема е абсурдно, нито може да спре строителството, нито да промени плана. И на мен тия пазари не са ми нещо особено ама поне нещо се случва в този район и се комуникира. При миналия кмет ако не даде някое интервю в някоя медия никой не знаеше какво ще става в квартала. Положението е по-добре от преди, а хората май имат нереалистични очаквания и не са запознати какво може и не може да прави районния кмет. Не е перфектно ама бива засега според мен.

    1. След като няма какво да прави, след като няма пари защо ни е кмет на района? Подобен казус имаше в район в София. Кмета на района е от същото нещо ПП-ДБ, но вече ги напусна. Мусагеница е квартала и техния кмет беше човека, които подкрепи хората на всякъде. Направи срещи запозна ги с когото трябва съдейства им за всичко и абсолютно навсякъде. Та в този ред на мисли има какво да направи кмета, но само ако има желание, потенциал и капацитет. Прочете има достъчно материал в интернет за случая Мусагеница.

   2. Районната кметица няма почти никакви правомощия и бюджет. Тоест да я обвиняваме за нещо свързано с въпросната тема е абсурдно, нито може да спре строителството, нито да промени плана. И на мен тия пазари не са ми нещо особено ама поне нещо се случва в този район и се комуникира. При миналия кмет ако не даде някое интервю в някоя медия никой не знаеше какво ще става в квартала. Положението е по-добре от преди, а хората май имат нереалистични очаквания и не са запознати какво може и не може да прави районния кмет. Не е перфектно ама бива засега според мен.

  3. Здравейте, за съжаление това т.нар. „отворено писмо“ НЕ изразява мнението на всички жители в блока – има много живущи, които харесват г-жа Стойчева, но мнението им не се чува от някои хора от комитета, така че това ще бъде засегнато като тема, когато се видим с тях! Иначе добрите новини откъм това да няма висока сграда са добре дошли, наистина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина