АктуалноГрадътИзбор на редактораКварталиМненияНовиниОбщина Пловдив

До 2026 г. общината може да си върне 1/3 от линиите в градски транспорт

До 2026 г. общината може да си върне от частните превозвачи 1/3 от линиите в градския транспорт, съобщи днес зам.-кметът Тодор Чонов. Това са си поставили като цел в отдела му, като амбициите са щом приключат договорите за 8 от линиите, общинското дружество Екобус вече да има възможност да поеме услугата, с общо 110 електрически автобуси. Преди това обаче те трябва да бъдат закупени.

Чонов отвори темата покрай предложението на администрацията до общинския съвет за въвеждане на лятна схема на автобусите, за което общината получи критики от опозицията в местния парламент.

„Не намаляват броя на автобусите, а запазваме тази схема, по която работят линиите от ковид насам. Решението е на база пътникопотока и инфраструктурните проекти в града, които затрудняват движението на автобуси по линиите от градския транспорт. Пускаме още една линия обаче, с което те стават 30. Линия № 103 до езиковите гимназии. Тя ще се обслужва от нашата перла в короната Екобус. Чакаме да се отворят европейските програма, за да кандидатстваме за средства за електрически автобуси. Това е първа стъпка към идеята да вървим последователно към общински градски транспорт“, заяви Тодор Чонов. Кога ще стартира линия 103 на този фон, не става ясно.

Зам.-кметът уточни, че в момента по пловдивските улици се движат общо 194 автобуса, като с края на лятната схема през септември броят им ще бъде възстановен до този преди пандемията- 228, без резервните.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина