Директорът на Летище “Пловдив” Лъчезар Миленчев: 30 млн. ще има след вливането на летище София в нашето

Актуално Гласове Градът Новини

„Подготвя се и нова концесия за летище Пловдив, която ще бъде с по-леки условия“, съобщи в интервю за Под тепето изпълнителният директор на аеропорта 

На 13 септември е поредното заседание на Апелативния съд за решаване на собствеността на перона

Г-н Миленчев, тази сутрин обявихте, че летището ще разполага с 30 000 000 лева за инфраструктура, откъде ще дойдат тези средства?

По думите на министъра на транспорта, казани в Народното събрание, с вчерашна дата е стартирала процедура по вливането на летище София в летище „Пловдив“. Съгласно Закона за публичните предприятия министърът е предприел искане до Агенцията за публични предприятия и контрол за разрешение за вливане на Летище София ЕАД в Летище Пловдив ЕАД. Вливането предполага като последица всички активи да преминат към Летище Пловдив ЕАД, в едно с всичките наличности по сметки. Търговското дружество Летище София ЕАД към момента е 100% държавна собственост. Така, от 60 000 000 лева за подпомагане на авиокомпаниите заради коронавируса, едни 30 000 000 лева ще бъдат дадени за подобряване на инфраструктурата и на летище „Пловдив”.

В такъв случай, след приключване на вливането ли ще се прави нова процедура за концесия?

Нещата ще се правят паралелно. Желанието на транспортният министър е да се работи максимално бързо и стегнато, но не мога да кажа кога ще се случи това. Подготвя се и нова концесия за летище Пловдив, която ще бъде с по-леки условия за концесионерите и с по-привлекателни условия за бизнеса. Спомняте си, че на предишните няколко конкурса нямаше интерес.

До къде стигнаха съдебните процедури за собствеността на летището?

На 13 септември е поредното заседание на Апелативния съд за решаване на собствеността на перона. Тази сага се точи 25 години, надявам се да си върнем собствеността.

Колко души работят в момента на аеропорта?

75 души. Бяха тежки месеци. През месец март, когато поех управлението му, последният преминал пътник през терминала е бил на 6 януари, а първият полет за тази година беше на 6 юли. Представете си едни 5 месеца, в които няма полети и няма пътници… Затова се надявам тази възможност с транспорта до летището и вливането, да бъде усвоена и прегърната, за да поемем въздух.

Областният управител съобщи, че сте имали среща с новия генерален консул на Турция в Пловдив, поради заявен интерес от бизнеса там за карго терминал на летището. Разкажете как мина тази среща, моля.

Действително се срещнах с Посланика и Генералния консул на република Турция, но поводът беше посрещането на националния им женски отбор по волейбол за участие в Европейското първенство и не сме водили други разговори.

Областният управител Ангел Стоев обясни, че турски бизнесмени, или кандидат концесионери се интересуват от карго терминал на пловдивското летище.

Ако такъв бъде изграден, пловдивското летище ще стане на европейско, високо ниво и ще предизвиква интереса на авиокомпаниите за пътници и карго полети.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Директорът на Летище “Пловдив” Лъчезар Миленчев: 30 млн. ще има след вливането на летище София в нашето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.