Детските заведения трябва да започнат работа на 1-ви юни при строги мерки  

Актуално Гласове Новини
Синдикат „Образование“

Над 50 на 100 от родителите и учителите искат отварянето им, сочи проучване на синдикатите в бранша

Синдикат „Образование“ изследва нагласите на учители и родители за рестарт на детски градини и ясли във връзка с края на извънредното положение, съобщи председателят на профсъюза д-р Юлиян Петров. Важен акцент в тази позиция на Синдиката е ситуацията с детските учители в страната. Респондентите в проучването – учители, родители и заинтересовани лица, са отговорили доминиращо, че детските градини и яслите трябва да започнат работа на 1-ви юни при спазване на мерките, въведени от здравните власти.

Преобладаващ процент от анкетираните родители – 55% към настоящия момент изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда.

Синдикат „Образование“ се информира за настоящата работа на детските градини в страната. По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят в методическа подготовка без деца.

Пак според анкетата, 69% от респондентите учители са визирали необходимост, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск. 91% от българските родители са отговорили, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителски задължения.

Анализирайки тези резултати, Синдикат „Образование“ отправя апел към директорите на детски градини и кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното образование. Нека кметовете да предоставят възможност и да помогнат в организацията на дистанционно обучение, да разрешат редовната методическа работа на учителите до започване на редовен учебен процес. Нека кметове и директори, водени от приоритети за икономии на финансови средства, да не допускат уволнения на детски учители, които са фундаментално важни за образователната система.

В съответствие с очакванията и готовността на учители и родители, Синдикат „Образование“ подкрепя започването на работа на детски градини и ясли от 1-ви юни.

По отношение на завършването на учебната година във висшите училища, 61% от участниците в анкетата смятат че дистанционното завършване на учебната година е единственият възможен и добър вариант.

Синдикат „Образование“ проучи готовността на българските учители и директори да участват в процеса на провеждане на матури и национални външни оценявания. По-голямата част 57% педагогически специалисти са изразили желание и готовност да участват в този важен процес. Но 43% от респондентите отговарят, че нямат готовност и желание, изпитват страх, и смятат че са в рискова група.

Споделете ни във:

8 thoughts on “Детските заведения трябва да започнат работа на 1-ви юни при строги мерки  

  1. Не може да се спазва нищо в ДГ.Филтър ли,дистанция ли,персонал с шлемове ли?Абсурд.А някой дава ли си сметка една градина с едно болно дете како значи?100деца, по двама родители и работещи баби,дядовци са мин . 300 човека +персонала и семействата им стават поне 600 под карантина за 14 дни!Всички в болнични!Заболелите остават в къщи 2 месеца горе-доло. ДГ и училищата са основен виновник за епидемиите.Ако се покачи заболеваемостта следва пак извънредно положение

  2. Няма строги мерки в детските градини. Има безотговорни родители с които не могат да се справят. Еодят децата болни и буквално ги блъскат вътре когато им кажат че не м8гат да ги приемат.В пандемия това е недопустимо.В Австрия вече има огнище точно в детска градина.

    1. Не са им виновни само безотговорните родители ! А това ,че никой не ги следи и задължава да следят за болни деца в градините . Който желае да си пуска децата на своя отговорност е ! Не са въвели задължително всички деца да започнат градина ! Никого не задължават да си носи детето на градина , както и не задължават всички учители да започнат да работят ! Като не желаят в пандемия да работят има си молба за напускане ! Когато и да се пуснат отворят градините винаги ще има риск .

      1. Във всяка една ДГ има медицинско лице, което следи да не се допускат болни деца. Естествено друг е въпроса че има „отговорни родители“, който скачат на бой при новината че детето им не е добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.