„Делото за строежа до Юбилейния блок трябва да покаже на Община Пловдив да започне да работи правилно“

Актуално Градът Новини Темида

Съдията не допусна в зала журналисти и общински съветници

Тепърва ще се уточняват още неща по законността на сградата. Тя може да е законова за новия собственик, но процесуално в историята има неща, които не са извършени правилно

На днешното заседание в Административен съд – Пловдив по дело 3961/2019, станало известно като „делото за строежа до Юбилейния блок“ не бяха допуснати репортерът на Под тепето и общинският съветник Добромира Костова. Мотивът – противоепидемичните мерки.

На заседанието присъстваха представителите на Община Пловдив, на компанията, която строи в междублоковото пространство “ПИМК БИЛД”, както и Димитър Колев, като председател на Инициативния комитет “Граждани против презастрояването в р-н “Южен”.

По-късно Миглена Найденова – пресаташе на Административния съд разказа пред репортера ни накратко, какво се е случило в залата. Стана ясно че, съдебно-техническата експертиза на вещото лице по градоустройствената част не е била  депозирана в изискуемия 7-дневен срок преди делото и съответно е отложено изслушването ѝ за следващото заседание. Имало е възражения за неспазения срок от страна на пълномощниците на ответника и на заинтересованото лице.

„Съдебно-графологичната експертиза беше приета без възражения. По делото бяха разпитани двама свидетели – Васил Караилански и Петър Калапакчиев, които отговориха на въпроси на адвокатите на страните във връзка със стартиране на процедурата по подаване на заявление за промяна на ПУП-а. Двамата свидетели потвърдиха, че не са подавали такива заявления.

Подписите в заявленията за изменение на действащия ПУП до Юбилейния блок са фалшиви”.

Беше представен един предварителен договор от свидетеля Васил Караилански, която е от 2019-а година. Свидетелите не могат да представят доказателства по делата, поради което документът бе заверен от единия пълномощник на заинтересованото лице ПИМК и той го представи по делото. Съответно процесуалния представител на жалбоподателя възрази – оспори го, че има недостоверна дата. Съдът прие като доказателство договора и каза, че ще го обсъди с решението си по същество, а също така откри производство по оспорване истинността му и оказа доказателствената тежест на заинтересованото лице да докаже достоверността му,“ разказа Миглена Найденова.

Тя припомни, че подробен протокол от заседанието ще има на интернет страницата на Административния съд в рамките на 24 часа.

По думите на Димитър Колев във въпросния предварителен договор пише просто, че има сделка в хода и тя да се извърши, а никъде не е указано, че някакви хора трябва да предприемат стъпки за промяна на  ПУП.

Адвокат Иван Колев, който представлява ИК, уточни че за отлагането на разглеждането на експертизата за градоустройствения статут са се  противопоставили Общината и заинтересованото лице (бел.авт.: фирмата).

„Поискахме допълнителни доказателства за влизане в сила на предходните заповеди, преди тази, която оспорваме сега, защото вещото лице ги е посочила като основание за измененията, които са процедирани с процесната заповед. Общината се ангажира да представи доказателства на следващо заседание,“ съобщи адв. Колев.

Един от свидетелите още не е разпитан, тъй като не е редовно призован за днес.

Прави впечатление, че със всяко следващо заседание се увеличават адвокатите на ПИМК. Както виждаме, явно процедурата, която е извършена има фалшификация, има някакво задкулисие и нещата не са правени както трябва да бъдат. Дори се съмняваме дали това отреждане на парцела за детска градина си е останало, както и за обществени дейности за самата зелена площ. Тепърва ще разберем, след предоставяне на заповедите, които са издадени. Дали са нанесени законово през годините.

Така тепърва ще се уточняват още неща по законността на сградата. Фактически тя може да е законова за новия собственик, но процесуално в историята има неща, които не са извършени правилно. Самата одобрена заповед и всичко свързано с нея не е направено както трябва.“

Имайте предвид, че ако излезе нещо по законността на ПУП-а и той бъде обявен за незаконосъобразен, сградата се явява незаконна, коментира общинският съветник от ДБ Добромира Костова, която също не бе допусната този път в залата.

По думите ѝ делото е знаково от гледна точка на това, че ако бъде спечелено, то ролята му ще е един вид да даде знак и на Община Пловдив и специално ЕСУТ да започнат да работят правилно.

Другото, което трябва да остане като в съзнанието на обществото и управниците е най-вече да се изслушват възраженията на хората, смята представителя на ИК.

„Защото има възражения и то много, но те са отхвърлени по принципи, че не са оформени юридически,“ каза още Димитър Колев.

Ако са написани на чист човешки език: „Ние не сме съгласни защото…“, не се приемат, което е гаранция, че ЕСУТ работи в полза на строителите, а не на гражданите, категорична е Костова.

Все пак едно просто възражение, че няма ослънчаване на терасата ти би трябвало да има някаква тежест, смята Колев.

В същия този момент строежът е на ниво седми етаж, разказва той.

Вече слънцето е скрито на всички от Юбилейния блок.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.