Подписите в заявленията за изменение на действащия ПУП до Юбилейния блок са фалшиви

Актуално Гласове Градът Новини Разследване Темида

Протестиращите от ИК “Граждани против презастрояването в р-н “Южен” са представили на днешното заседание в  съда експертна графологична експертиза, която доказва, че парафите не са лицата, които са упоменати в документите

„Ако това се приема за нормално, кой ни гарантира, че името и подписът на всеки един от нас е защитен от такива жестоки злоупотреби,” питат протестиращите

На днешното, трето поред, заседание по административно дело №3961/2019, което касае протеста на жителите около Юбилейния блок в район Южен са присъствали представители на Общината, на Общински съвет – Пловдив, на компанията , която строи в междублоковото пространство “ПИМК БИЛД”, както и живеещи в блока и съкварталци. Това разказа пред Под тепето председателят на ИК “Граждани против презастрояването в р-н “Южен” Димитър Колев.

„От наша страна бяха представени документи от Районната прокуратура, удостоверяващи  извършена проверка и графическо изследване, които потвърждават, че подписите положени в Заявленията за изменение на действащия план не са на лицата, посочени в тях, като собственици и инвеститори в спорния имот,“ съобщи Колев.

По думите му, с тези фалшифицирани подписи е стартирана процедурата, която завършва със заповед на кмета и заради която хората днес са свидетели на абсурдния строеж под прозорците им.

„Точно върху тази заповед е основано искането и получаването на разрешение за строеж в имота, съставляващ нашето междублоково пространство. Всички наши действия са с цел да докажем извършени фалшификации, заблуждаване и подвеждане на длъжностни лица в хода на гореспоменатата градоустройствена процедура, относно намеренията на посочените в официалните документи лица.“

Освен графологичната експертиза, проучванията на ИК също са показали, че посочените в заявленията за изменение на плана лица не са имали инвестиционни намерения спрямо имота.

Припомняме, че имотът е бил реституиран на фамилия Калпакчиеви.

Множеството наследници продават парцела  преди години без инвестиционни намерения. Продажбата е осъществена в началото на градоустройствената процедура и ръкописния текст и подписите в тези заявления не са техни, поясни Димитър Колев.

В цитираните документи по-горе, които днес са представени и приети от съда става дума за подписите на упълномощени представители, които са участвали при продажбата на имота. Явно някои с техните имена и подправени подписи е входирал заявлението с искане за изменение, каза още председателят на ИК “Граждани против презастрояването в р-н “Южен”.

„Ако това се приема за нормално, кой ни гарантира, че името и подписът на всеки един от нас е защитен от такива жестоки злоупотреби? Кой ще гарантира, че всеки един от нас не е застрашен от това името и подписът ни да бъдат спокойно положени върху документи, иницииращи устройствени процедури, с които се унищожава културно наследство, ценен природен ландшафт или градски парк?!“ – задава въпросите от името на своите протестиращи съкварталци Димитър Колев.

Всички тези незаконосъобразности на практика ни поставят в ситуация на конфликт с днешния инвеститор в имота, който оказва се няма вина. В случая Общината също може да каже „не сме виновни ние“, коментира той.

Протестиращите изразиха опасение, че делото им се протаква, тъй като следващата дата е насрочена за след два месеца.

От ИК припомнят, че на предходното второ заседание Окръжна прокуратура бе призована също като участник – заинтересовано лице в делото. Техен представител обаче не се е явил на заседанието и така институцията отпада като страна, което е меко казано странно.

За въпросните подписи са били разпитвани две лица, които са били призовани на днешното заседание, според информацията, едното не е открито.

Всичко това кара хората да се съмняват в ангажираността на правосъдната система с техния казус.

Споделете ни във:

2 коментара за “Подписите в заявленията за изменение на действащия ПУП до Юбилейния блок са фалшиви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.