Демократична България: Ще купят ли пловдивчани нови автобуси на превозвачите?

Актуално Новини Политика

Общинските съветници от обединението с питания до кмета относно бъдещето на градски транспорт

Планира ли кметът на Пловдив Здравко Димитров да създаде общинско предприятие, което да купи нови автобуси за градския транспорт с парите на пловдивчани и евросредства, но да отдаде тези автобуси под наем на действащите и сега превозвачи? Това питане отправят общинските съветници от Демократична България. Те задават куп въпроси към градоначалника, свързани с бъдещето на градски транспорт и някои екзотични идеи, които се прокрадват в публичното пространство от известно време.

„ Считаме, че е необходима смела реформа на градския транспорт в Пловдив, която да отговаря на очакванията на пловдивчани. В хода на времето в града ни са водени политики към влошаване на транспортната услуга, като единственият опит да се повиши качеството на транспортната услуга, практически катастрофира. Отвъд гореизложеното, на неформална среща с общинските съветници Вие ни уведомихте, че имате намерение да се създаде общинско дружество, което да закупи нови автобуси. Ние подкрепяме тази Ваша инициатива, тъй като настояваме за нея далеч преди последните местни избори. Притеснени сме от друго, а именно от намерението Ви да отдавате под наем тези новозакупени автобуси на съществуващите превозвачи, вместо община Пловдив сама да предостави транспортната услуга. Ние виждаме в това сериозна опасност за парите на пловдивчани и искаме да се даде пълна яснота на идеята Ви още в зародиш”, се казва в питането до кмета.

1. Водени ли са разговори с действащите превозвачи на Пловдив за това общината да им закупи автобуси, а те да продължат да изпълняват транспортната услуга?

2. Какви конкретни финансови параметри се предлагат от финансиращи организации за закупуване на нови автобуси?

3. При условие, че се закупят нови автобуси с евросредства, считате ли, че е законосъобразно те да бъдат отдавани под наем?

4. По какъв начин калкулирате приходите от закупуване на нови автобуси, които няма да извършват транспортна услуга от името на община Пловдив, така че бизнес планът да бъде с положителен финансов резултат?

5. Кога се планира да бъде пуснато мобилното приложение, което да показва актуална информация за движението на автобусите?

6. Кога община Пловдив, с целия си човешки ресурс, ще качи актуална информация за автобусите в Google maps – с информация за тяхното пристигане?

7. Кога община Пловдив ще се ангажира с това да осигури транспортна услуга до 00:00 часа през почивните дни?

8. Възможно ли е да се надгради приложението за градския транспорт с опция за подаване на сигнал за нередности в реално време?

9. Защо автобусите, в които бе тествано и бе казано, че работи електронното таксуване, продължават да се продават билети от шофьорите?

Споделете ни във:

2 коментара за “Демократична България: Ще купят ли пловдивчани нови автобуси на превозвачите?

  1. Дано се възроди и тролейбусния транспорт – ЕС финансиране има, други родни градове го ползваха както за мрежата, така и за състава си.

  2. Ама вие какво искате, да спре раздаването на комисионни! Това, което се слупва е в резултат на бруталното унищожаване на тролейбусния транспорт! Схемата е направена така, че тези фирми да нянат алтернатива и каквото поискат да им се дава, без да търсим качество и добро обслужване! Очаквайте, намаление на курсовете и увелупение на цената на билета и картите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.