АктуалноГласовеИзбориМненияНовини

ДБ Пловдив настоява заседанието на ЕСУТ за новия ОУП да бъде публично

Добромира Костова,Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян вече предупредиха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема

След като миналата седмица Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) одобри допълнението към доклада за екологична оценка на изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив, следваща стъпка по процедура е да се проведе заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Пловдив. За публичност на въпросното заседание настояват съветниците от „Демократична България“ в ОбС на града на тепетата.

„Разглеждането на новия ОУП на заседанието на ЕСУТ е от изключително значение за Пловдив. Това трябва да се случи при пълна прозрачност. Взимането евентуално на решения „на тъмно“ за един от най-важните документи за града и общината е вредно и неприемливо за обществото, особено предвид мащабното презастрояване в града, чиито размери стават неконтролируеми и водят до проблеми с водата в града, замърсяване на въздуха и все по-малко зелени площи. Именно затова изискваме от Община Пловдив в лицето на главния архитект Димитър Ахрянов заседанието на ЕСУТ да бъде отворено за желаещите да присъстват пловдивчани, съветници, представители на браншовите организации и гилдии, на медиите. До момента нямаме информация как ще протече предстоящото заседание на ЕСУТ, което по презумция трябва да е открито, но предвид горчивия опит, който имаме, се притесняваме, че и този път няма да е по-различно“, заявяват Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян.

Очаква се на предстоящото заседание на ЕСУТ да бъдат разгледани възраженията на председателя на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев, който напусна ЕСУТ в знак на протест срещу заложените изменения в ОУП на Пловдив, както и на групата съветници на ДБ, поставени на провелата се организирана от тях експертна работна среща в средата на юли, заради нередностите в изменението на ОУП. Тогава екипът на арх. Ахрянов и на проектантите приеха една част тях, свързани със зонирането и отклоненията от параметрите, заложени в Закона. Друга част беше отхвърлена.

От ДБ вече предупредиха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема. Съветниците вече алармираха обществеността, че в проекта са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели и ако планът се приеме в този му вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред, а в същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина.

От ДБ Пловдив вече предложиха две законови решения, чрез които това може да бъде избегнато. Според Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян, решението обаче е в „ръцете“ на кмета Здравко Димитров и на главния архитект Димитър Ахрянов, които трябва да направят това преди ОУП да е приет.

Групата съветници допълват още, че продължават с организирането и провеждането на експертните срещи във връзка с измененията в Плана. Очаква се следващата да бъде насрочена след заседанието на ЕСУТ.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Ахрянов не е никакъв глав. арх. на Пловдив БЕЗ КОНКУРС отворен за Колегията и даже не ни е никакъв СЪгражданин, камо ли КОРЕНЯК та да води Експертния Съвет =ЕСУТ= а е просто послушник, пионка на баскетБОЛНИЯ мозъклия, избраник и любимец на Града до време.

    Заседанието следва да бъде видеодокументирано и неограничено по приноси във времето и НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАНО от никакъв „ахрянов“ а от кмета, който е отговорен за състоянието на Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина