АктуалноГрадътИзбориНовини

ЦИК ще реди ръководствата на РИК-овете в Пловдив

Парламентарно представените партии в града и областта отново не се договориха помежду си

Фалстарт претърпяха политическите консултации при областния управител на Пловдив Ангел Стоев за състава на 16 РИК – Пловдив град и 17 РИК – Пловдив област за провеждането на извънредните избори за Народно събрание на 2 април тази година. Парламентарно представените партии в града и областта отново не се договориха помежду си.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове – като ръководните места са четири – председател, двама заместници и един секретар, а останалите 13 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Припомняме, че според резултатите от последните избори за НС и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК – 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 2 места за ПП „Движение за права и свободи“,  ПП „Възраждане“ и  Коалиция „БСП за България“, по 1 място за Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Български възход“.

16 РИК – Пловдив град

По време на преговорите днес в сградата на Областна администрация за състава на 16 РИК политическите сили постигнаха консенсус за председателското  място. Те приеха предложението на Коалиция „ГЕРБ-СДС“. Така Калоян Сухоруков, който оглавяваше 16-таРИК на изборите за 47-ото Народно събрание остава на чело на комисията.

Политическите сили обаче не постигнаха съгласие за двете заместник-председателски места. Кандидатурите са три – Коалиция „Продължаваме промяната“ предложиха  за поста Стоян Мемцов, ПП „Движение за права и свободи“ – Васил Петров, ПП „Възраждане“ – Виолета Костадинова.

За секретарското място единствената кандидатура остана тази на Минка Сърнешка, която беше издигната от Коалиция „БСП за България“.

17 РИК-Пловдив област

Председателското място на 17 РИК-Пловдив област ще се определи от ЦИК, след като политическите партии не се споразумяха за поста. Бяха предложени две кандидатури – Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – предложи Янко Радунчев, който и на предишните избори оглавяваше комисията, а Коалиция „БСП за България“ – Ваня Костадинова.

Спор нямаше за двете заместник-председателски места като те са съответно кандидатите на Коалиция „Продължаваме промяната“ – Иван Кърчев и на „Възраждане“ – Сузана Николова.

Секретарското място в 17 РИК-Пловдив област също не бе спорно, тъй като само ДПС предложи свои кандидат, който е досегашният секретар Ферат Мурат.

След като политическите сили не се споразумяха за ръководствата на двете избирателни комисии документите ще бъдат окомплектовани и изпратени в ЦИК за вземане на окончателно решение за състава на 16 и 17 РИК, съобщиха от кабинета на Ангел Стоев.


Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина