АктуалноБългарияИзбориНовини

ЦИК с важна информация за изборите – ВИДЕО

СИК-овете няма да сумират резултата от машинния и хартиения вот, това ще става в ОИК. В секциите само ще броят бюлетините, за да не правят грешки

„Централната избирателна комисия прие решението, с което одобри изборните книжа, които представляват протоколите на Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии. Постарали сме се протокола да бъде улеснен за попълване“, това съобщи заместник-председател на ЦИК Росица Матева по време на брифинг.

Тя определи кампанията до момента като спокойна и илюстрира това с факта, че в комисията до днес има само два подадени сигнала.

Матева уточни, че в секциите, в които ще има гласуване с хартиени и машинни бюлетини, СИК-овете няма да сумират резултата от двата вида гласуване. Това ще се случва в изчислителния пункт на съответните Общински избирателни комисии.

Според ЦИК това ще доведе до допускането на по-малко грешки, в сравнение с изборите на 2-ри април.

„Ще се установи резултатът най-напред от хартиени бюлетини, ще се запише общият брой на намерените бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот “ не подкрепям никого“, след това разпределението по партии и коалиции и общия брой действителни гласове по партии и коалиции. По този начин ще се броят и бюлетините от машинния вот“, уточни още Митева.

Стана ясно още, че от ЦИК са предвидили, при възможност, общинските администрации да осигурят брайлови шаблони, за да може избирателите с увредено зрение да участват в изборния процес, без чужда помощ.

„Към момента малко повече от 30 000 са кандидатите за общински съветници, които се борят за 5053 мандата в цялата страна. Около 1360 са кандидатите за кметове на община, ще избираме 265 кмета на община. Около 6900 са кандидатите за кметове на кметства, като те се борят за 3041 кметства и около 400 са кандидатите за кметове на район, ще избираме 35 районни кмета в София, Пловдив и Варна“, съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

18 се впускат в битката за кмет на Пловдив

Вижте всички подробности във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина