Цветан Цветанов: Нямам абсолютно никаква договорка с ГЕРБ и нямам никаква зависимост

Актуално Гласове Новини Политика

Той намекна, че кметът Здравко Димитров притиска партийни членове, които искат да се присъединят към новия му политически проект

БСП и ДПС са най-големите опоненти на Републиканци за България

Изходът от кризата е провеждане на предсрочни парламентарни избори, смята Цветанов

Предстои на 20 септември инициативен комитет от около 120 души, да се събере за учредителната декларация на ПП „Републиканци за България“. Това обяви бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който избра Пловдив, за да представи политическия си проект. 

Той го определи като обединяващ за център-дясното политическо пространство и идеите на Евроатлантизма, енергийната независимост на страната и връщане на ценностите на парламентаризма, и на духовността в българското общество. Вижте интервю с Цветан Цветанов по темата.

Кой ще бъде основният ви противник, ГЕРБ ли? Отцепвате техни съюзници, което предполага да сте предизвикали гнева на бившите си съпартийци.

Що се касае до гнева- аз смятам, че в политиката омразата и гневът трябва да бъдат на заден план. Аз съм човек, който винаги вярва в каузи, работи за каузи и работи заедно с хора, които са съмишленици за реализирането на тези десно-центристки идеи. Това, което съм правил влизайки в политиката и в началния етап, когато участвах активно в структурирането на стария политически проект, дадох всичко от себе си. За голямо съжаление, отделих повече от времето си за изграждането на структурите и постигането на висок резултат, но бях по-дистанциран от някои от решенията и политиките, които се реализираха. Ако бях в народното събрание, нямаше да позволя или поне щях да бъда много ясен с позицията си за създаването на държавна петролна компания. Това смятате ли, че стимулира частния бизнес? Средния и малкия бизнес в отдалечените населени места? Каква социална политика е това, когато държавата отново се връща, а ти не даваш точно тези десни политики, за които държавата трябва да бъде по на страна.

Казахте „омразата и гнева на заден план в политиката“, но в контекста на това, че вие сам казахте, „ГЕРБ е най-мразената партия“, как да го разчитаме?

От политиките, които реализираха през последните няколко месеца. Точно това започнах да изброявам. Защото, според Вас, може ли да говориш, че си дясна партия, говориш за средния и малкия бизнес, а ти го убиваш? Можеш ли да кажеш, че си дясна партия при създаването на Наредба 18 чисто административно като подзаконен нормативен акт, без да си се допитал до тези, които трябва да го прилагат? Можем ли да кажем, че сме дясна партия и да не си направил реализирането на най-важното, което противодейства и на корупцията, и ограничава корупционния натиск- това е електронното управление. Искам да видя този, който ще обясни защо през толкова години толкова пари са изхарчени. Има конкретно отговорен човек от изпълнителната власт, който дълги години отговаряше за това. Това не се случи. Това, което ние залагаме в бъдещия политически проект е електронно управление, прозрачност и в края на един управленски мандат- гаранция за провеждането  и възможността българските гласоподаватели да се възползват от конституционното си право да гласуват по електронен път с електронно гласуване.

И в крайна сметка кой е най-големият ви опонент?

Най-големият опонент, разбира се в чисто политически план, това е БСП и Движението за права и свободи. Това, което е изключително важно да се знае е, че най-близки като намерения, които искаме ние да реализираме и посланията, които чуваме от други политически формации, това е Демократична България. Защото там се говори за съдебна система, там се говори за електронно управление, а ние, смятам, че ще можем да представим доста добри решения в тази посока на база експертите, които вече са разработили над 12 от секторните политики, които вече са готови, но ще имаме възможност и на определена платформа да бъдат качени тези програми след около месец-месец и половина за да могат да бъдат обобщени и да бъдат изготвени останалите, за да може да имаме дебат и да може да обсъждаме всичко това, което може да бъде подобрено.

Възможно ли е все пак едно бъдещо коалиране с ГЕРБ или партньорство в един бъдещ парламент?

Вижте, партньорство може да бъде правено с всяка една политическа сила, която застава зад евроатлантическите цели на страната ни и която не отклонява страната ни от този път. Това обаче, което е много ясно да се знае – всичко ще бъде на принципна основа. И това, което трябва да се знае, понеже много са тези, които постоянно тиражират, че едва ли не има някаква договорка между ГЕРБ и мен, за да може действително аз да взема тези, които всъщност в момента искат гласуват за нещо друго, но не и за ГЕРБ. Мога да ви кажа категорично- няма абсолютно никаква договорка и най-силното на един политик, когато иска да прави политика е да няма никаква зависимост. Нямам абсолютно никаква зависимост от никого, всичко ще бъде на принципна основа, всичко ще бъде в разговори и решения, които ще се взимат от колективния орган в партията „Републиканци за България“. Това, което мога категорично да заявя, понеже мисля, че ще бъде важно- има много стойностни и качествени симпатизанти и членове на ГЕРБ. Както има много стойностни и качествени членове и симпатизанти на Съюза на демократичните сили и на други десни партии, които в момента също търсят контакт за да се присъединят към тях. Но това, което също трябва да бъде заявено е, че следващ мандат при всички положения ще бъде без министър-председател Бойко Борисов.

Той правил ли е опити да се свърже с Вас? Помните ли последния си разговор с него?

Това беше разговор по празниците и по-специално когато беше Цветница и рождения ми ден. Това беше април месец.

Той Ви се обади да ви поздрави?

Да. След това аз го потърсих за неговия рожден ден, да го поздравя, той не вдигна телефона и аз пуснах само един СМС „Честит рожден ден“.

Очаквате ли, господин Цветанов, от вашите бивши съратници в Пловдив да се присъединят към този проект?

Всички, които припознават идеите и целите, които си поставяме в политическия проект „Републиканци за България“ са добре дошли. Аз това което мога да заявя е, че Пловдив в момента не знам дали имат най-добрия кмет. Пловдив не знам дали действително заслужават да имат такъв кмет. Така че, ако трябва да говорим за някакво разграничаване или все пак позициониране, мога да кажа, че искаме да разчитаме на хора, които работят много за културата и точно за това исках тук да присъства и Константин Иванов, за да може все пак да виждате какъв ще бъде профилът и хората, които ще искаме да бъдат в този проект.

Кога очаквате да се присъединят от пловдивската структура?

Вижте, в момента искам само да призова, както кмета на Пловдив, така също и тези, които имат някакви управленски лостове за въздействие върху хората- не го правете. Страхът не може да ти гарантира успех в управление. Страхът не ти дава политически дивидент. Страхът само връща хората към времена, които бяха в миналото. Защото вече са направени подобни опити.

Тоест, притискат хора, които искат да дойдат при вас? Опитват се да ги сплашат?

Точно така, точно така. По начина по който се говори, не искам да давам примери за Шумен, не искам да давам примери за други места, но за Пловдив вече има такава констатация.

Кой ги притиска тези хора?

Попитайте Здравко Димитров. Той може би ще ви отговори.

Много добре знаете, че той няма да ни каже, ако Вие не говорите с имена. Говорим за човек, който работи в структурите на община Пловдив или е зависим по някакъв начин от него?

Вижте, все пак една община е много важен фактор за развитието и на частния бизнес, за развитието на един град и много от решенията, знаете, че минават през общински съвет или през съответната месна администрация. И ако ти си недобронамерен, и ако ти си достатъчно агресивен, ти можеш да потиснеш много хора. Точно затова говорим за електронно управление, за да може по електронен път гражданите да получават съответните услуги, а не да бъдат притискани по съответния друг ред.

Вашата оценка за настоящото управление? Според бившия американски посланик това е корумпирано управление. И изходът от кризата какъв е според Вас?

Изходът от кризата е провеждане на предсрочни парламентарни избори. Защото в момента, в тази конфронтационна среда, тази институционална криза, тази междуличностна противопоставеност която има между водещите представители на българските институции, повярвайте ми че администрацията на всяко едно ниво в държавното управление просто е блокирала. Тя не работи. Това е много тежък знак. Както за българските граждани, които искат все пак да има диалог с тези институции и да могат да се решават съответните проблеми. В момента всичко се оставя настрани и това което имаме днес като управление, аз смятам, че бързите решения за харченето на пари, за натоварване бюджета или следващите правителства с 5 милиарда лева държавен дълг, смятам че това е грешна политика и това е безпомощност и опити за харчене на пари. Аз знам какво беше 2009 година, когато поехме управлението след управлението на Тройната коалиция. Имаше много харчове направени, много подписани договори без финансово обезпечение. И трябваше в условията на последиците от тежката финансовоикономическа криза хем да се затяга бюджетът, хем обаче и да се плащат или там където могат да бъдат прекратявани тези договори. В момента диалогът е нарушен и ние трябва наистина да върнем парламентаризма във формата и начина по който действително да се обсъждат теми и да се правят анкетни комисии по актуални теми, които вълнуват страната ни. Публикациите във вестник „Шпигел“, това е единствената форма и начин по демократичен начин да разбереш дали това, което се пише отговаря на истината, защото там има представители на различните политически семейства- управляващи, опозиция, и може да се извърши реалният парламентарен контрол и могат да се обсъждат теми, които са с по-голяма чувствителност, но все пак там би могло да бъде постигнато и това.

Беше обявено, че над 300 души от редиците на СДС от Пловдив-област и Пловдив-град се отцепват и вливат „Републиканци за България“. Вие смятате ли, че е удачно такива съюзници да дадат енергия на вашия нов проект?

Част от СДС – Пловдив отива при Цветанов

Аз мога да кажа следното, понеже все пак имам представа за политическото състояние на съответните структури на всички политически формации в страната. Това съм го правил като анализ в предишното ми качество. Мога да кажа, че най-работещата и функционираща структура на СДС е Пловдив-Област и Пловдив-град. Всички останали структури са доста по-пасивни, но тук това което смятам, че е важно да се сподели е за това, че във вчерашния ден и днес, на среща, която направихме с тези 40 представители- обаждания от цялата страна, стари седесари.

Кой кого потърси?

В интерес на истината аз потърсих г-н Пилев. Защото все пак когато има качествени хора и когато има хора, които са съмишленици в това, което искаш и ти да направиш, по-добре да обединим енергията си в едно и да вървим напред.

Тони Симидчиева за отцепниците от СДС: Няма да скърбим за тях

А търсили ли сте и бившия кмет на Пловдив Иван Тотев?

Не.

Той да Ви е търсел?

Не.

Казахте, че във вашия проект са добре дошли всички, които по някакъв начин са усетили, че партиите, към които са принадлежали до момента, са подменили техните ценности или част от техните ценности. Понеже до сега говорихте само за политика, кои ваши ценности се опита да подмени ГЕРБ?

Всичко свързано с евроатлантическата посока и поведение, което трябва да имаш. Това са енергийните проекти, това са теми, свързани с образованието, това са теми, свързани и с всичко, свързано с трудовата заетост, със социалната политика, със средния и малкия бизнес. Това са нещата.

Въпросът ми беше за човешките ценности.

Човешките ценности са водещи и тук няма политика. Тук има човешки ценности, които всички ние, независимо от коя политическа сила, кой от кой етнос е, трябва да ги изповядваме.

Казахте всички разочаровани, това ли ще бъде енергията на новия проект? Защото много проекти имаше през годините, самоопределящи се като „център-дясно“, които или не успяха или стигнаха само до прага на НС?

Ще дам само едно обяснение, за да мога да разсея подобни тълкования или изводи. В инициативния комитет от около 100 човека, само 5 до 7 ще бъдат бивши членове на ГЕРБ. Всички останали са в голямата си част нови, над 50-60% са хора, които въобще не са се занимавали с политика. Но изповядват евроатлантическите ценности. Така че това е една много сериозна енергия и тук мога да кажа, че има страшно много млади хора, които се присъединяват към проекта и самият факт, че те ще застанат с лицата си и това ще бъде показано с видеообръщения, които всеки един от тях е направил и тогава ще разберете както за образованието, както за ценностите, така и за техните намерения, които дават за „Републиканци за България“.

Кой ще е председател на пловдивската част на Вашия проект?

Вижте, в момента няма да е коректно да се казва. Ще има дискусии и тогава ще се вземат съответните решения. Сега единственото което правим като организация е инициативен комитет, учредително събрание. В него трябва да има представител от пловдивската област и Пловдив-град, който да влезе в изпълнителния съвет и след това да почнем със структурирането на областните ръководители.

Бившият зам.-кмет по строителство на Пловдив Димитър Кацарски също каза, че е водил разговори с Вас за присъединяване към проекта. Водили ли са се такива разговори?

Не, с него не съм водил.

А бихте ли водили?

Водя разговор с всеки един, който е заявил да проведе такъв. И разбира се има моменти където и аз търся авторитетни хора. Самият факт, че за инициативния комитет хората които ще участват ще видите кой ще  председателства в събранието, ще видите кой ще прочете учредителната декларация и ще видите действително, че ще има много нови лица, но ще има и необходимия  авторитет.

Последно за предстоящите парламентарни избори, сами ли ще се явявате, ще ви стигнат ли силите или ще търсите предварително да се коалирате с някого?

Ще се явяваме сами и смятам, че един политически проект, когато обединява много демократично мислещи български граждани, трябва да изгради точно тази идентичност, за да отпаднат всякакви подобни въпроси, които могат да бъдат в едната или другата посока. Това, което си поставяме за цел обаче е участието в парламентарните избори е първата стъпка за управлението на страната. Но ние се подготвяме много сериозно от сега за предстоящите местни избори, които са след 3 години. Има на места частични избори, които ще бъдат провеждани, ще направим всичко възможно да участваме. Вече имаме и концепция, ако по някои от населените места мисля, че съвсем скоро може да имаме и първия кмет, който ще бъде от „Републиканци за България“.

Каква е целта ви на парламентарните избори? Казахте, че сами ще се явите, имате ли някакви предположения? Социология?

Незаобиколим фактор в политическия живот на страната. На парламентарно ниво и в изпълнителната власт.

Социолозите казват друго.

Само да кажа, че това е първата пресконференция, на която има толкова много внимание за политическия проект „Републиканци за България“. Аз съм от тези, които искам първо да свършим доста работа и след това да застанем пред медиите. Защото ако днес нямахме изградени 70% структури в цялата страна, нямаше да съм човекът, който да застане пред вас и да ви говори за тези амбиции. Нека си говорим след октомври и ноември, мисля че от тук нататък вече нещата ще бъдат доста по-различни, когато и вие също допринасяте за популяризирането на център-дясно политическия проект „Републиканци за България“.

*в интервюто са използвани въпроси и на други медии/ над текста работи и Никола Михайлов, стажант

Споделете ни във:

15 коментара за “Цветан Цветанов: Нямам абсолютно никаква договорка с ГЕРБ и нямам никаква зависимост

 1. Нито идеология, нито “идейност” нито идеи, нито Концепция.

  Само една гола МОНАРХИЧЕСКА стратегия:
  ЩЕ ДОЙДА НА ВЛАСТ.

  ИСКАМ ДА СЕ ВЪЗЦАРЯ. (Напук на Симеон!)

  Мяза на обиколка за вербуване на шайка съзаклятници, на четници!

  А защо само “републиканЦи” джендър-дискримин? Закъде сте без републиканКи, бре мухльо?
  (Если Кто Дурак, То Ето Навсегда! Он така и не го научи Езика Свещен, че да се изразява точно…)

 2. Единствената човешка ценност за Цв. са ПАРИТЕ. И той го доказа не веднъж в дългата си политическа кариера. Служител на чужди интереси и организации.

    1. ПРАВА И СЛОБОДИЯ ЛИ?
     ЧЕ ПРАВАТА ИМ СА И СА БИЛИ ВИНАГИ ЕДНАКВИ, СЪЩИТЕ КАКТО МОИТЕ. ТУРЦИТЕ ДРАПАТ ЗА ‘П’Р’И’В’И’Л’Е’Г’И’И’, НЕ ЗА “ПРАВА”, А ЗА НЕЩО ОТГОРЕ, НЕЩО ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НА ГРАЖДАНСТВОТО.
     “СВОБОДИ” ЛИ? КАКТО ПРАВАТА, ТЕ СИ ИМАХА СВОБОДА; ЗА ‘С’А’Л’Т’А’Н’А’Т’И’ СТАВА ДУМА В ТЯХНОТО ЗАГЛАВИЕ = ЗА НЕЩО ПО-ТАКА!
     “ДВИЖЕНИЕТО” В КРАЙНА СМЕТКА СЕ ОКАЗА ‘Д’А’Л’А’В’Е’Р’А’ НА ОЛИГАРСИ.

 3. ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ ЛОВКИЯТ ОТГОВОР НА МЪДРИЯ ИДЕАЛИСТ РАДЕТЕЛ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА СРЕДНАТА КЛАСА (СРЕДЕН, ДРЕБЕН И СРЕДНО-ДРЕБЕН БИЗНИС) И СОБСТВЕНИК НА ‘В’И’П’ АСАНСЬОР НАВРЪХ ЛОЗЕНЕЦ ЦвеЦве беше:
  “Г7з7т ми не е отзад!”
  О, не!
  (Какъв ти тук г7з, ма, ние изобщо не сме от ония, дето имат г7з!)

 4. Зададените много точно запитвания получават мътилка от общи приказки, евтини клишета и НИЩО И ПОЛ’ВИНА.
  ЕВРО атлантически ценности ли/ Ами АМЕРИКАНОатлантическите, които са повечко и по-лесни1чки?
  БоБо нямало да бъде премиер, щото ЦвеЦве щял да са възцари, АМА КОЙ ДРУГ / КОЯ около Него =не казва.
  Щяли били да видят колективно (с кого, бе?)
  Прозрачно.

  1. Добро уцелване на баскетБОЛНИЯ мозъклия КлЕТ на СелСъвета =ПОСЛУШНИК на ПОСЛУШНИКА БоБоТРИ на налудния АЯТОЛЛАХ със злия поглед, ролекс, лимузини, архонтеси и БИЯЧИ =на МУТРО’ПОЛИТ’ика!
   МУТРИТЕ – ВЪ***!

   1. САРБ = Селянки за Американско Развитие на БГстан = така трябваше да озаглави фалшивия си “проект” ЦвеЦве, понеже го отлюпва от Своите Бивши “Граждани . . . ” =ГЕРБ= плюс всевъзможни отпадъци и отрепки, които се надяват за трохи след маминия инджинеринг ИМПЕРИАЛиста.
    От оглозганото градче със затихващи функции.
    От оглозганата Територия.
    (Младите данъкоплатци даже без езици = Терминал Две!)
    ((Апропо РЕПУБЛИКАНЦИ е мръсна дума, не само след НДСВ, ами в Щатите вилнеят под тъкмо такова заглавие най-мракобесните МОНАРХИСТИ за Цар Тръмп! Зиг ХАЙЛ!))

 5. БЪЛГАРСКА АВИОКОМПАНИЯ БАЛКАН 2000 год…ПО ВРЕМЕ НА СДС
  Andrew GRAY new chief executive
  Компанията е ПРИВАТИЗИРАНА от ЗЕЕВИ ХОЛДИНГ.

 6. Борите се за кокала,нали?, но той е оглозган.ВСЕКИ БЪЛГАРИН ДА СО ДОКАЖЕ ИМОТИЪЕ,ФИРМИТЕ.НЕ ЩЕМ ПОЛИТИЦИ А РЕВИЗИОРО,ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ А НЕ СЕЛЯНДУРИ ДА ХВЪРЛЯТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ.ХАЗАРТА ДА СЕ ЗАБРАНИ

 7. Уважаеми, кризата ще се премахне, но моментално ПРОКУРАТУРАТА ДА РАЗСЛЕДВА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ.ЗАГРАБЕНОТО ДА СЕ ВЪРНЕ С ЛИХВА.!!!

   1. Досега си бях останал БЕЗПАРТИЕН, ама няма да мога да устоя на чара на тоя привлекател . . .
    =САРБ=
    Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.