Читатели със съмнение, че се стяга Къщата на Киркор Топрабашян в Стария град за зам.-кмет

Актуално Власт Градът Новини Разследване
Киркор Топрабашян

От Общината отговориха, че са ремонтирали паметника на културата от местно значение заради клошарски набези

Сградата на ул. „4-ти януари“, в която бе популярният ресторант „Улпия“, има нова охранителна система – ВИДЕО

Читатели сигнализираха в редакцията на Под тепето, че в къща в архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив от няколко дни наблюдават работници на ОП “Жилфонд”. Става въпрос за сградата на ул. “4-ти януари” 17, където някога бе култовият ресторант “Улпия”.

Къщата на Киркор Топрабашян е единична културна недвижима ценност от местно значение с номер по регистъра на НИНКН 44. Води се частна общинска собственост. Според регистъра на културните ценности на Община Пловдив функцията ѝ е “представителна приемна и туристическо обслужване”.

Според информацията на нашите източници къщата се стяга за продадажба на зам.-кмет от Община Пловдив и работниците са изпратени на място, за да я приведат в приличен вид. Хората изразиха съмнение, че става дума за същата схема, по която бяха довършени и обзаведени двата апартамента на ул.”Граф Игнатиев” за вече бившия шеф на Стария град Богомил Грозев и по подобие на апартамента на централния булевард “Цар Борис III Обединител” за шефа на ДАИ-Пловдив Иво Цакански.

Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства

В апартамента, ремонтиран от Жилфонд, живее шефът на ДАИ

Под тепето извърши проверка на място в два поредни дни през изминалата седмица. В единия там имаше не само майстори на “Жилфонд”, а и служители на ОП “Градини и паркове”.

На следващия ден бяха само елтехниците на от Жилфонд.


На официалното ни запитване до пресцентъра на Общинската администрация този път получихме отговор само в рамките на 1 час.

Според информацията, къщата се вкарва всяка година в Програма за управление на общински имоти, откакто е прекратена концесията на ресторантьора, като е предвидена за даване под наем. Обявена процедура за това обаче няма.

От управата заявиха, че при обход на патрулна двойка от Общинска полиция е забелязано, че е имало взлом в къщата.

Предприети са действия за отстраняване на щетите, за ремонт на външните врати и прозорците. Тъй като дворът е бил обрасъл се е наложило озеленители да се погрижат за него. Отремонтирана е и СОД системата,” отговориха от Пресцентъра.

Ето как изглеждат нещата отвън към днешна дата.

По заповед на зам.-кмета по сигурността Йордан Ставрев са завишени обходите на патрулиращите полицаи на територията на Стария град, информираха още от там.

Идеята на администрацията била общинските къщи в Стария Пловдив да бъдат отдадени под наем, за да могат да се стопанисват по-добре.

Именно за това там били пратени бригади от двете ОП-та, за да я приведат във вид, в който да е подходяща за отдаване, твърдят от администрацията.

Споделете ни във:

1 thought on “Читатели със съмнение, че се стяга Къщата на Киркор Топрабашян в Стария град за зам.-кмет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.