Частна фирма поема Комплекса за социални услуги “Свети Георги”

Актуално Власт Градът Новини Разследване

“За потребителите и за техните роднини няма да има никаква разлика”, твърди ресорният зам.-кмет Георги Титюков

Комплексът не се закрива, ползвателите остават, цените няма да се променят,  категоричен е той

Слуховете за закриване на Комплекса за социални услуги са меко казано неоснователни. Това стана ясно от изявление на заместник кметът на Община Пловдив Георги Титюков пред репортер на Под тепето.

Свързахме се с него, за да разясни, какво следва от предложението му за закриване на второстепенния разпоредител с бюджетни кредити Комплекс за социални услуги „Св. Георги“, считано от 01.02.22 г. Проекторешението е залегнало в дневния ред на първото за годината заседание на местния парламент, насрочено за 13 януари.

Закрива се единствено КСУ-то като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, тъй като вече услугите, които предоставя са възложени на ООД и няма да се предоставят от Община Пловдив. Целят персонал, който работи там ще бъде  преназначен на трудови договори към дружеството, което е спечелило конкурса. Така 9-те услуги, които са под шапката на комплекса „Свети Георги“ –центрове за настанява за хора с увреждания, за хора с  деменция и други не се прекратяват, те продължават да съществуват. На практика Община Пловдив прехвърля предоставянето на тези услуги на фирма.”

За Под тепето Георги Титюков потвърди, че това се случва за пръв път в Пловдив и добави, че е нормална законова възможност.

Конкурсът за възлагане на социалните услуги в КСУ “Св. Георги” бил проведен още през октомври м.г. Документи купили две ЮЛ – една фирма и едно НПО, тъй като законът го позволява. В последствие обаче оферта подали само от ООД-то, от международната фондация Каритас не направили това. Така реално единствената явила се фирма – софийската „Соник старт“ ООД бива съответно избрана за победител в конкурса.

Бърза справка показва, че от дружеството управляват подобни центрове в няколко общини в страната. Най-близките са в Карлово и Първомай, но има ѝ в Северозападна и Североизточна България.

От фирмата чакат само гласуване на предложението от Об С – Пловдив, за да започнат официално да предоставят 9 социални услуги в Комплекса.

По думите на ресорния зам.-кмет за потребителите и за техните роднини няма да има никаква разлика.

Титюков увери, че ползвателите остават и цените няма да се променят. От тук нататък фирмата ще прави отчет за месеца на база Националните единни разходни стандарти.

“Толкова разходи по разчет, по консумативи и ние я финансираме. За потребителите и за техните роднини няма да има никаква разлика, а персонала само сменя работодателя”, категоричен е зам.-кметът Георги Титюков.

Още по темата:

Първият дневен център в страната за пълнолетни с деменция и психически разстройства заработи в Пловдив

Прокуратурата се самосезира по сигнала за тормозени възрастни хора с деменция в социално заведение в Пловдив

Има опасност Община Пловдив да закрие услугата за възрастни с деменция в КСУ „Св. Георги“

Уволняват двама болногледачи от Центъра за хора с деменция “Св. Георги” в Пловдив

Снимка: архив Под тепето

Споделете ни във:

5 thoughts on “Частна фирма поема Комплекса за социални услуги “Свети Георги”

  1. Същите тези служители преди 2 години караха хората да си ядат… и ги биеха
    Нека малко да им се смени директора, че този е на 80 години и сигурно спи на работа. А там всеки си прави каквото иска

  2. Ами по добре, защото видяхме миналата година точно там какви проблеми имаше с възрастните хора и как се подиграваха с тях. Я дя има повече контрол

  3. Айде Титюка облажи, как толкова години все се намесва във всички далавера на общината. Лъже, маже и все се нарежда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.