АктуалноВластИзбор на редактораКриминалеМненияНовиниРазследване

Село Бойково – моментна снимка на държавата

Пловдивското село, носещо по случайност името на бившия премиер, се превърна в символ на разграден двор. Населеното място в красивата Родопа планина отдавна се напълни с високопоставени виладжии, които бавно и полека внесоха там порядките на силните на деня. Те правят каквото си пожелаят, без оглед на закона. Обикновените хора в Бойково протестират, а държавата нехае и ред в хаоса няма. Това са изводите от журналистическото разследване на Под тепето по  сигнала за незаконен и некачествен ВиК ремонт в селото на ул. Майчина грижа.

Проверката ни показа, че съмненията на бойковци за безразборно харчене на публични средства е абсолютно основателна. Припомняме, че става дума за инвестиция на държавното ВиК дружество в Пловдив, което чрез подизпълнител изгражда дублиращ водопровод за един единствен частен парцел. Жителите на Бойково питат: За кого се строи незаконния водопровод? Питат и журналистите от Под тепето в тази поредица.

Отговори, доказани с документи от официалните институции няма. Което на практика потвърждава твърденията на местните хора, че действията са незаконосъобразни, тъй като същите тези институции не ги опровергават.

Няма строително разрешение за изграждане на водопровод в Бойково.

Няма проект.

А от дружеството, което изпълнява частната поръчка, излизат официално и неофициално две версии, като за нито една от тях не могат да покажат и следа от документи на този етап.

На днешния ден в Бойково държаният контролен орган, в лицето на РДНСК, отиде на проверка. Много след като е бил сезиран, след като медиите поеха случая и поради това ВиК вече зари изкопните дейности преди да е завършила онова, което прави.

За да имитира дейност държавата изпрати писмо до Бойковци, че днес пристига и те я очакваха. НО… нищо не се случи.

Проверяващите представителите на РДНСК заявили на бойквоци, че не са включени в комисията и не може да присъстват на проверката. Същото заявиха и на единствения журналист на мястото на събитието.

Разходиха се безгрижно по улица „Майчина грижа“, за да видят трасето, което вече всички знаем е заринато. С тях бяха и двамата ресорни инженери от Община Родопи, които отново заявиха, че не са виждали никакви проекти и не са издавали строително разрешително.

От ВиК естествено бе най-мощната група, барабар с проектанти и строители. От техните изявления стана ясно, че нямали проект, но бачкат ударно, защото водата не стигала за жителите на селото, че много било нараснало. И се оправдаха, че щели да направят проект постфактум – като завършат водопровода и този проект щял да им служи като екзекютив.

Ей, така в шеги и закачки между различните представители на държавата, премина проверката на РДНСК в Бойково днес.

Какво научиха след инспекцията протестиращите бойковци?

ВиК ще дадат докладна записка и въз основа на това ние ще ви отговорим,“ това им каза държавата.

Какво се крие зад това?

Местният представител на държавата – администрацията на Община Родопи, отказва да знае, нито какво става в населеното място на нейната територия, нито кой го прави. Дори сезирана за незаконните действия на държавното дружество, управата там не търси отговори на питанията на бойковци и медии.

Контролиращият орган – РДНСК, заявява на потърпевшите и медиите: Не сме ви канили, нямате думата.

Тоест, държавата копае с нашите пари, без да спазва закона, а всички нейни представители, които трябва да следят за реда, просто замазват случая, за да угодят и прикрият един човек, като го играят „Ни чул, ни видял, ни разбрал“.

#КОЙ е той?

Всички представители на държавата крият заради кого мачкат закона, за да сбъднат мечтите на един високопоставен виладжия, който вероятно мечтае за езерце с патенца…

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина