АктуалноГласовеИзбориКриминалеМненияНовини

Бойко Рашков за ръководителите от ведомството в болнични: Те всички се разболяват

Докога да чакаме да убиват по площадите, когато някои протестира, коментира полицейското насилие от миналото лято служебният вътрешен министър

Има данни по дела за изборни престъпления, за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни амбиции, съобщи Рашков

„ Ще се убедите скоро за фактите около един ваш друг съгражданин. Но засега толкоз”. Това заяви на извънредния брифинг в Пловдив днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Анонсът му не бе подкрепен от никаква конкретика. Не стана ясно кой визира министъра, нито за какви факти става въпрос. Заяви обаче, че скоро това ще се разбере. Той подчерта, че като служебно правителство една от основните задачи на кабинета и повереното му ведомство е осигуряването на честни избори.

Бойко Рашков говори по няколко теми- предстоящия вот, излезлите в отпуски и болничи ръководители на силови структури и дирекции, скандала с бТВ, полицейското насилия по време на протестите миналото лято.

За изборите

Има дела за търговия с гласове, те вървят. Ще видим докъде ще стигнат. Рано е още да се дават прогнози. Мога да кажа, че има данни по тези дела, за партии, които се ръководят от известни лица, които бяха с огромни амбиции. Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на информация, ние ще го направим. В Пловдивска област има едно дело за изборни престъпления, което е в досъдебна фаза. Има и други дела и вероятно в определен момент ние ще обявим за кои партии са купувани гласовете. За да осветлим този процес, който наближава.

Полицейското насилие по време на протестите

Ежедневно работим по кадрови въпроси. Включително вчера и днес. Столичната дирекция вече има нов ръководител. Защото аз не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват протестиращи младежи в центъра на София, и то под колоните на Министерски съвет, ние трябва да останем равнодушни. И ще трябва да изкореним това, което виждаме и беше очевидно за всички. Затова ще взема най-строги мерки като се надявам, че ще се промени стилът на работа на тези служители. Законът е разписал какви са задълженията и правата на полицейските служители. Никъде в закона не пише, че те могат да пребиват децата в центъра на София, а и където и да било другаде. Ако някой си позволи това, докато съм министър, ще бъде безкомпромисен.

За скандала с бТВ

Не виждам основание да подавам оставка. Пак казвам, съжалявам, че съм казал подобно нещо и дотук. Сега има много работа, не предстои въпросът за оставка.

За „укриващите” се ръководители на служби

Не мисля, че ръководители на такива важни ведомства в страната, които си позволяват във време, когато се подготвя да проведем след един или два месеца честни избори, те да си вземат неплатена отпуска до септември. Има и хора в редовен отпуски ще се явят на работа след няколко дни. Другите се укриват. Премиерът ги покани на една среща, но те изпратиха свои заместници. Поканата се повтори, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които на практика са се отклонили от служебните си места, изчакват, надяват се, че няма да бъдат освободени от длъжност. Скоро ще стане ясно какво ще се получи по този въпрос.

Има ли чистка в МВР?

Фалшиви новини са, че ние правим чистка. Чистка е, когато като Цветан Цветанов разпоредиш всички ръководители на служби и дирекции да си подадат оставката, а той да реши кои ще приеме и на кои ще откаже да освободи. Ние до момента сме освободили двама души, които са на пенсионна възраст. Вчера, тъй като действително вече някои хора прекаляват, директор на дирекция Инспекторат прекали. Той беше един от тези хора, които като встъпихме в длъжност излезе в болнични. Те всички се разболяват. Нали знаете, че когато човек е на свобода обикновено е здрав. Обаче когато го обвинят например и го поставят в арестните помещения, го налегват един много страшни болести. Аз като направих една асоциация, съзирам нещо подобно- изведнъж се разболяха и някои ръководители. А главният секретар на министерството- необходимо ли е да напомням събитията от миналата година лятото в София и големите градове в страната и протестите на хората. И действията и поведенията на някои полицейски сили, които увредиха здравето на много български младежи. Те младежите затова няма да стоят в България, ако продължава да има такова управление, което им посяга до степен да ги убие на място. Докога да чакаме да убиват по площадите, когато някои протестира. Аз това няма да търпя.

Специално звено

Създал съм специално звено, което да бъде с необходимата щатна обезпеченост да бъдат назначени опитни ръководни длъжностни лица от цялата система в страната, за да могат да подпомагат моята дейност, главно с подготовката за изборите. Ще предложа на някои ръководители да заемат тези длъжности с условия, да се запазят техните позиции и техните възнаграждения. Така че за чистка не може да става дума. Тези обаче, които са извършили нарушения, те ще бъдат поканени да напуснат. В момента ръководството доста активно работи и оценява всяка една от фигурите в министерството. Може би утре ще постъпи информация във връзка с онези ръководители, които искат да бъдат преместени.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина