Бойко Борисов: До края на април пак кандидатстваме за еврозоната

Актуално Новини Политика

Забавихме темпото с два месеца, сега за две седмици ще го наваксаме

След 20 години ще възстановяват дейността на Института по микробиология

Премиерът Бойко Борисов обяви, че страната подновява усилено работа по кандидатстване за еврозоната. „Действаме много мощно за предаване до края на април на проспектите остана ни само едно условие да изпълним – единственото неизпълнено до момента за влизане в чакалнята,“ каза той пред журналисти в Хасково, където посети фирма за производство на лични предпазни средства.

Дойдох в Хасково, за да благодаря на хората, които в тази ситуация продължават да работят. Тук фирмата за производство на дамски трикотаж успя да реорганизира дейността си само за няколко дни и вече месец шие защитни маски. Благодарение на това няма нито един съкратен служител от началото на кризата, хората са мотивирани и спазват в работния процес всички противоепидемични мерки. Качеството на маските е високо и дори фирмата ще реализира поръчка за Германия.“

Премиерът посочи, че е разговарял и с еврокомисаря Домбровскис, и с Кристин Лагард, президент на ЕЦБ и допълни, че България е прекрасно, и финансово, и икономически структурирана страна, с рейтинг като държави, които вече са в еврозоната, и в чакалнята.

“Имаме само едно условие, което да изпълним, незабавно, работи се по него”, увери премиерът.

„Ние не, че сме се отказали, но този път решихме да сме по-бавни, за да убедим по-бързо хората. Тази криза ни показа, че тези, които са в еврозоната и в чакалнята, ще разполагат с милиарди евро за възстановяване. Тези, които не са, ще теглят дългове, и то на огромни лихви”, анализира ситуацията  Борисов.

“С един-два месеца намалихме темпото, но сега с една-две седмици ще го наваксаме”, обяви министър-председателят.

Според него и за самия Европейски съюз ще е важно дисциплинираните държави много по-бързо да се възстановят след започващата криза, като ползват “огромните средства” на ЕЦБ.

“Ние, за да прекараме кризата, пари ще съберем, но после много повече милиарди ще искат индустриите, за да ги превъртим да тръгнат отново и аз искам сега да гарантирам този период,“ обясни позицията си Борисов.

После министър председателят обяви, че вчера МС е взел решение и е направена поръчка на 35 хиляди PCR- теста от Южна Корея.

“Днес съм поръчал 1 000 000 тестове на ЕК. Няма ги и не може да ги намерят. И милион пъти някой да повтори “масово тестуване”, физически няма тестовете. Никоя държава ги няма!”

Именно за това той бил поръчал да се възстанови Института по микробиология, който преди 20 години е прекъснал дейността си, за да имаме готовност впоследствие да си правим ние тестове.

Дори само това да кажеш, че България не е готова за кризата е много вероломно изказване, заключи Борисов, визирайки президента Румен Радев и вчерашното му интервю по btv.

Премиерът за президента: Той излъга! Заклевам се във внуците си! (ВИДЕО)

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.