„Без право няма справедливост, няма и високи доходи”

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини

Ако увеличим депутатите си с 50%, след 2 години може да спечелим и Пловдив, казва кандидатката за народен представител от „Демократична България” Веселина Александрова

Веселина Александрова е общински съветник в Пловдив и практикуващ адвокат по облигационно и търговско право. Освен магистър по право, тя е и бакалавър по международни икономически отношения. Участвала е и в Международната програма за лидери на Държавния департамент на САЩ.

Веселина Александрова е член на Националния и на Изпълнителния съвет на „Да, България!” и е председател на местната организация още  от учредяването ѝ през 2017 г. Кандидат-депутат на „Демократична България” в 16 МИР-Пловдив в изборите за 46-то Народно събрание с преференциален №7 на бюлетина №23.

Г-жо Александрова, като общински съветник в Пловдив имате репутация на човек, който спазва точките и запетайките на закона, как се сработвате с останалите общински съветници, какво от работата Ви остава скрито?

Шегуваме се с приятели, че е възможно другите политически формации и администрацията в Пловдив да решат да гласуват с преференция за мен, за да ме махнат от общинския съвет. Да, вярно е, непримирима съм по отношение на адекватното прилагане на закона и по тази линия често влизам в сблъсък и с общинските съветници от другите групи, и с общинската администрация. Което е логично, предвид това, че съм адвокат, който се е заел с политика, за да върне правото в живота ни.

„Демократична България“ е най-последователният застъпник за радикална съдебна реформа. Но как ще обясните на редовия избирател, защо това го касае лично и къде виждате своята роля, своя принос като адвокат?

Обругаването на справедливостта не се случи изведнъж, а като един тих процес, който постепенно стигна до точката, в която вече ни липсва базовото усещане за справедливост. Все по-често виждаме саморазправа по пътищата и между съседи, липсва какъвто и да е респект и вяра в институциите, липсва и вяра в съда. Вече над 10 години законодателството се изменя така, че започва да противоречи на основни принципи на правото, а основните принципи на правото са онази есенция на справедливостта, която ни дава сигурност. Осъзнавам, че някак далечно звучи „съдебна реформа“, особено когато човек не е стъпвал в съда, но всеки един миг от съществуването ни, всичко, което ни е важно е във взаимовръзка със силен и независим съд – включително и доходите.

Чак пък и доходите?

Правната несигурност е една от основните спирачки за чуждия капитал да инвестира у нас. Ако една компания с дългогодишен хоризонт на планиране и разгръщане на работата си не е сигурна, че за търговските ѝ отношения има правни гаранции, тя просто няма да дойде у нас, колкото и нисък да е корпоративният ни данък и евтина работната ни ръка. Говорила съм с чужди мениджъри и те винаги казват – законите ви са добри, но не винаги се прилагат, а стигнем ли до съдебни дела, не се знае кога ще приключат и кой ще се намеси. Спомнете си как френският посланик у нас дьо Кабан говори преди 7 години за гнилите ябълки в съдебната ни система при опита да бъде откраднат филиал на френско дружество. Така че, ето ви я връзката с доходите – икономистите са категорични, че България не може да постигне ускорен икономически растеж и съответно доходите да скочат, без значителни инвестиции отвън. А докато търпим да живеем в полуправова държава, чуждите инвестиции ще ни заобикалят и ще си останем най-бедните в ЕС.

А българския бизнес не страда ли най-много от нагласените обществени поръчки?

Да, защото финансовият ресурс на българските и европейските данъкоплатци не само се пилее, но и запушва конкуренцията и подяжда хляба на жизнеспособните фирми. При независима и работеща съдебна система нагласените обществени поръчки биха изчезнали като системен проблем. Но нашият случай е друг и ето ви я пак пракята връзка с доходите. Моделът е прост – давате фиктивно най-ниска цена, след това намирате подизпълнители да извършат задачите на безумно ниско качество, защото на вас идеята ви е да откраднете, а с каквото малко остане – да се изпълни поръчката. Но  като остане малко – остава малко за качествени материали, за качествен труд и за печалба на действително работеща фирма. Така крадливите обществени поръчки държат доходите ниски, защото фирмите от реалната икономика едва оцеляват, а компаниите само с табела и офис прибират милиони. Има ли нужда да давам изобщо примери? Дори само пътното строителство, което е пред очите на всички, е крещяща илюстрация на този модел – там даже си има многомилиардна държавна касичка за винаги печелившите компании – „Автомагистрали” ЕАД.

С две думи, заплатите на много хора по веригата на обществените поръчки са натиснати надолу от откраднатите поръчки. Страдат и един друг вид доходи – пенсиите. Защото докато доходите от труд са малки и растат бавно, и доходите от пенсии ще са такива – нали  парите за възрастните се плащат с осигуровките и данъците на работещите.

Вие сте активен общински съветник в Пловдив. С какво опитът Ви в малкия парламент ще Ви помогне в големия, ако бъдете избрана за народен представител?

До момента опитът ми показва, че законодателят не разбира Пловдив (усмихва се). А пловдивският патриотизъм не е случаен -пловдивчани сме свободолюбивии искаме повече права на местно ниво, за да си осигурим просперитет. Централизацията на власт и пари в София е отживелица, която пречи на развитието на останалите градове. Затова и в програмата ни са заложени децентрализация на управлението и в дългосрочен план – на финансите. Кой по-добре знае нуждите на пловдивчани от самите пловдивчани? Затова много по-голяма част от решенията трябва да се взимат именно там, където са проблемите. Включително в районните кметства. Убедена съм в нуждата от повече самостоятелност и това ще е един от фокусите ми в следващия парламент.

С какво тези избори са по-различни от предходните през април, какво ни очаква след тях?

На последните избори доказахме, че мантрата „Малки сте, няма да влезете“, вече не върви. Тогава и хората показаха ясно СРЕЩУ какво са, сега искат да видят ЗА какво гласуват. Съвсем отговорно твърдя, че „Демократична Бългрия” имаме най-солидната и работеща предизборна програма.

В 45-ия парламент представителите на „Демократична България“ бяха гласът на здравия разум с авторитета и експертизата за отговорно управление. От години показваме  последователност в идеите, възгледите и действията си и това се вижда от хората. Доверието към нас постоянно расте – от един евродепутат през май 2019 г., през общински съветници и районни кметове през октомври 2019 г. и 27 народни представители през април тази година. Вярвам, че на предстоящите избори ще имаме поне с 50% повече представители в парламента. Силното представителство ни е нужно, за да можем да осъществим базови промени, които да върнат законността и сигурността в живота ни, и да станем по-богати. А относно Пловдив вярвам, че при сегашната тенденция след 2 години ние съвсем реалистично ще очакваме от пловдивчани да ни възложат местното управление.

 

 

Споделете ни във:

1 thought on “„Без право няма справедливост, няма и високи доходи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.