Арх. Величко Куртев за “Фонтанът с Ябълката”: При подобна намеса в публично пространство би трябвало да бъде организиран конкурс

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

Под тепето потърси някои от знаковите пловдивски архитекти, за да коментират идеята на производителя на ябълки Красимир Кумчев и скулпторът Цвятко Сиромашки да изградят „Фонтанът с Ябълката” в терасовидното пространство от източната страна на Джумая джамия. Представителите на гилдията, с които се свързахме, не приемат пренатоварването на тази градска зона с допълнителни „забележителности”, натоварени със спорна символика.

Арх. Величко Куртев

„ Първото условие при подобна намеса в едно публично пространство би трябвало да бъде организирането на конкурс с ясно формулиране на задачата”, подчерта по темата арх. Величко Куртев.

„ Специално по дискутираната идея имам съмнения както по отношение на символичното значение на ябълката, така и по размера ѝ. Освен това имаме примера с водната каскада на стълбата между Главната и Дановия хълм, която вместо да подобри естетическото възприятие се превърна в чужд елемент без връзка с архитектурната среда”, смята той.

И допълва: „Територията е натоварена с голям брой исторически и културни паметници и пренасищането ѝ с нови намеси може би ще бъде грешка. Пространството би могло да бъде използвано за културни събития като изложби, места за почивка и заведения на открито. Евентуалното включване на пластични и скулптурни елементи би трябвало да бъде дозирано и ненатрапващо се. Джумая джамия, която е паметник на културата е само на няколко метра западно и с достатъчно доминиращо присъствие”.

Споделете ни във:

4 коментара за “Арх. Величко Куртев за “Фонтанът с Ябълката”: При подобна намеса в публично пространство би трябвало да бъде организиран конкурс

 1. Наистина: “…водната каскада на стълбата между Главната и Дановия хълм, която вместо да подобри естетическото възприятие се превърна в чужд елемент без връзка с архитектурната среда…” съвсем както измъчените гърчове да се правим на “столица ЕСК’2019” по-хубави от това, което СМЕ.

  Претенциозна КОМПЛЕКСАРСКА изг7зица = най-после да им го каже някой грамотен специалист непукист (не от ония плужеци =”хибридните”= на АМТИ +И +Цирк!)

 2. За ябълката
  26 февруари, 2021 в 3:31 pm

  Мястото му не е там. Не коментирам естетическите качества.

  Центъра е пренаситен с исторически, археологически, архитектурни и много други конкуриращи се и борещи за нашето внимание неща. В това число и егото но някой хора да оставят там своя отпечатък.

  Не е ли по-добре подобни проекти да търсят мястото си в големите, скучни и сиви квартали на Пловдив, където наистина биха допринесли за подобрението на градската среда.

  1. “…В това число и ЕГОто но някои хора да оставят там своя отпечатък…” НЕ БЕЗ НАМЕРЕНИЯ ОТНОСНО “АВТОРСКИ ПРАВА” ЗА СЕДВАЩИТЕ СТОЛЕТИЯ върхи тези площи (вж. Кино КОСМОС, вж. Девето ТЕПЕ в контекста на оправданията на Богаташкий)

 3. Прав е арх. КУРТЕВ, че за такива обществено значими инициативи непременно трябва КОНКУРС.

  И то =Първо: ДАЛИ / ИЛИ?

  Кътчето си е прекрасен спокоен оазис, нека не го претоварваме.

  А КОНКУРС даже задължителния =за Главен Архитект, за Стария Град= Кметът някакси се …стеснява да обяви. Да не говорим за обещаното преди избора му РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕДШЕСТВЕНИКА МУ, ТЪРСЕЩ ДЕПУТАТСКИ ИМУНИТЕТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.