Арх. Мария Стоянова за „Фонтанът с ябълката”: Има нещо доста наивно в символиката за ябълка и вода

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

Не можем да пълним безразборно центъра на Пловдив с всякакви идеи и хрумвания на инвеститори, макар и дарения, смята тя

„Това място няма нужда от силни акценти, защото е заобиколено от достатъчно исторически елементи и сгради”

Арх. Мария Стоянова за проекта „Фонтанът с Ябълката” пред Под тепето

Трябва да започна с това, че много уважавам твореца и човека Цвятко Сиромашки. Харесвам неговото творчество.

Арх. Мария Стоянова с част от младите архитекти, реализирали проекта за стълбите зад Джумая джамия през 2012г.

Видях по медиите предложението за пластика и вода на мястото зад Джумая джамия  и си спомних за идеята и реализацията на 14 млади колеги и техни приятели, които направиха нещо изключително приятно за същото място. През 2012г. се проведе архитектурна работилница за 3 емблематични стълби в центъра на Пловдив. Целта беше да се дадат идеи за ревитализация на тези позанемарени обществени места. Едната стълба беше точно пространството зад джумаята. Идеята на колегите беше с много философия, функционалност и спокойствие. Да, именно спокойствие. Това място няма нужда от силни акценти, защото е заобиколено от достатъчно исторически елементи и сгради. Това прецениха и колегите тогава, като направиха голяма елипсовидна дървена пейка, която пълзеше по терасите и даваше възможност да поседиш на сянка под високите дървета,  да почетеш или поприказваш с приятели, дори да полежиш. В единия край можеше лесно да  се транформира в малка сцена и цялата зона да се превърне в приятен амфитеатър. За съжаление Общината тогава не откликна на предложението на КАБ да запази тази реализация, която беше започнала да става приятно и атрактивно място за младите хора.

Сега чета, каква е идеята на новото предложение. Струва ми се, че има нещо доста наивно в символиката за ябълка и вода. Неслучайно колега възкликна: „Защо не чушка, когато в Пловдивското поле се отглеждат най-много чушки?”. Размерът от 3 метра на ябълката е изключително агресивен.

Смятам, че не можем да пълним безразборно центъра на Пловдив с всякакви идеи и хрумвания на инвеститори, макар и дарения. Екстериорното обзавеждане е важен фактор, за да изглежда едно външно пространство добре. В центъра на Пловдив трябва да е обозначено предварително, къде е добре да има пластики, къде водни атракции, къде дървета, къде може да има малки сцени, къде временни пазари и павилиони, къде пейки, къде временни и постоянни указателни и информационни табели, къде места за временни изложби и изложения. Всички тези елементи трябва да допълват и без това наситеният с интересна и многообразна архитектура пловдивски център, а не да се натрапват с големина и обеми.

Споделете ни във:

5 коментара за “Арх. Мария Стоянова за „Фонтанът с ябълката”: Има нещо доста наивно в символиката за ябълка и вода

 1. Съвършено справедливо становище, базирано на компетентен ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ: “…не можем да пълним безразборно центъра на Пловдив с всякакви идеи и хрумвания на инвеститори, макар и дарения…” (щедри, безкористни?)

  Градът се устроява от градостроители.

  ДИПЛОМИРАНИ. (ама не от ветеринарното, нито от АМТИ+И)

  Ландшафтните АрхиЙереи помагат САМО КЪМ КРАЯ = напудрянето.

  Щом го нЕма у Плано, не му е там мЕсто’то. Спокойното сенчесто кътче (за разлика от комерсиализиранио “капан”) е местенце за отпускане, за отдих в жегата. Айде без АГРЕСИИ.

  Имаше и разгорещени полемики = свържете ги с ПИНГ

 2. Добре е, че този път има обсъждане и то трябва да напълно свободно и да продължи достатъчно дълго, ако трялва и години! Време е да се сложи край на натрапването на естетиката и визията на малък кръг хора (бизнесмени, творци, политици, общественици) на поколения пловдивчани. Пък който толкова има мерак да увековечава бизнеса си с мащабна пластика, да го направи, но на свой терен!

  1. “…има мерак да увековечава бизнеса си с мащабна пластика, да го направи, но на свой терен!” =НАИСТИНА!

   Стана практика напоследък ужким “щедро”, уж “за благо Народу” частници да си устройват върху (общите) квадратури свои чифлици.

   Тенис кортове (с постройки!) всъщност ЧАСТЕН КЛУБ С МАСАЖИ прославено като “развитие” и ПОДОБРЯВАНЕ на прашното махленско игрище под Джендем Тепе: ами като си толкова ловък ИДИ СИ КУПИ ПАРЦЕЛ В РЕГУЛИРАНИЯ ГРАД И ОСТАВИ СВОБОДНАТА ЗЕЛЕНИНА НА МИРА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.