Антиваксъри се опитвали да саботират процеса на масова имунизация

Актуално Гласове Градът Живот Новини

Антиваксъри се опитват да саботират процеса на масова имунизация. Те се стараели да сринат системата, като се записват за ваксинация, а после не отиват за инжекция. Това се разбра от днешния изнесен брифинг в РЗИ- Пловдив на доц. Ангел Кунчев.

„ Колеги публикуваха данни за новото „откритие” на антиваксърските движение- организирано призовават своите членове да се записват за имунизация и след това да не ходят с идеята да объркат имунизационните планове, да останат дози ваксина, които след това да се хвърлят. Докъде може да стигне човешката злоба и неразбиране ми е трудно да го преценя, но истината е, че има и такива неща. На тези хора бих казал- добре, ако сте решили и сте сигурни колко това е страшно и вредно не си го правете, но не пречете на нормалните хора, на тези, които вярват в науката, да вземат мерки и да се предпазят”, апелира доц. Кунчев.

Той се спря и на качествата на различните ваксини- нещо, което безпокои много хора, решили да се имунизират срещу Ковид-19. Той подчерта, че няма голяма разлика във ваксините.

„ Има два показателя на които трябва да отговаря всяка една ваксина- ефективност и безопасност. И двата показателя се оценят в Европа от един орган- Европейската агенция по лекарства, в България от ИАЛ. Ако те са минали тези проучвания, които са изключително тежки и на всяка една запетайка и цифра се обръща внимание и се доказва с факти, и са получили разрешение, вие можете да бъдете сигурни, че ваксината отговаря на тези две изисквания. За мен няма разлика в ефективността за нито една от ваксините. Зная колко невярна информация се разпространяваше по отношение на ваксината на Астра Зенека и веднага искам да ви кажа, че шест страни в Европа я правят на всички възрасти, включително България. Топ експертите в света излязоха със заключение, че ваксината на Астра Зенека е за всички възрасти. И практически имунизацията във Великобритания го доказва. Там направиха над 3 милиона ваксини, започвайки от възрастните хора в старческите домове. И резултатите там са абсолютно недвусмислени- няма човек в тези домове, който е заболял, камо ли пък починал, след имунизация с тази ваксина. Нямам никакви съмнения в качествата на която и да е ваксина”, заяви главният държавен здравен инспектор.

Допълни, че е хората да се ваксинират навреме, защото сме в период на увеличаване на заболеваемостта.

„Най-глупавото би било да имаш възможност да се предпазиш, да е налице ваксината, държавата да я е платила, да ти е организирала имунизационни кабинети и ти през това време, невземайки мерки, да се срещнеш с вируса”, добави до. Кунчев.

Съобщи още, че нормалните наблюдения върху ваксините от този тип доказват, че 7-8 месеца е минималният срок, в който организма има напрегнат имунитет, който ни пази. Според експертите минимум година хората могат да разчитат на имунитет, при някой от случаите вероятно и повече.

Споделете ни във:

4 коментара за “Антиваксъри се опитвали да саботират процеса на масова имунизация

 1. `Антиваксъри`???
  Нивото на Под Тепето мина и най-долното въжможно ниво…
  Даже се замислих първо, дали не става дума за хора, които не обичат да си лъскат обувките с вакса.
  Страшна журналистика. Чао и довиждане, няма да ви чета вече. Няма да ви липсвам, нито вие на мене.

 2. Вместо да организират народа и да му държат речи срещу ваксините, те просто правели номера. Какъв е смисълът? Амо бяха хора на място, щяха да поемат курс към въоръжена борба.

 3. ДА ИМ СЕРВИРАТ =МАКАР И С ЦЯЛА ГОДИНА ЗАКЪСНЕНИЕ= ВАКСИНА, А ТЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ИНТЕРЕСНИ И ДА СЕ ФРЪЦКАТ – СИ Е ТЯХНО ПРАВО В СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ.

  СВЕЩЕНО ПРАВО Е ДА СЕ ХВЪРЛИШ ОТ ОСМИЯ.

  НО БУДАЛИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ ПРЕЧКАТ НА ПРОСТИТЕ ГРАЖДАНИ, СЕЛЯНИ, СЕЛЯНКИ И ТЕХНИТЕ СЕЛЯНЧЕТА, КОИТО ПРЕДПОЧИТАТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ ТРИТЕ ВИРУСЧЕТА ПО ТОЗИ НАЙ-ЛЕСЕН НАЧИН, НЕ ЛИ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.