Грипоподобни състояния са най-честите нежелани реакции след ваксинация

Актуално Градът Изпод тепето Новини

Грипоподобни състояния са най-честите нежелани реакции след поставяне на ваксина, обясни  днес в детайл главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Нежеланите реакции са описани в картата, която е в списъка на продукта. Най-често срещаните са леко грипобоподобно състояние, с лека температура и известна отпадналост. Типичните леки признаци на грип, което всъщност е показател, че имунната система реагира, работи и създава антитела. Затова на мен ми е трудно да ги нарека нежелани реакции. Но доколкото те все пак смущават хората, това е най-често срещаната картина. Имайте предвид, че при вече над 110 хиляди направени имунизации, съобщения за такива странични реакции са само 153, като огромната част от тях са точно такива- бързопреходни, за няколко часа развитие на лека температура или грипна симптоматика. Един единствен случай има на алергична реакция, при това не в тежка фаза, овладяна в момента в кабинета, обясни доц. Кунчев при посещението си в Пловдив.

Той подчерта, че антигенен тест е безсмислено да се прави преди ваксинация. Тест за антитела има логика да се направи при хора, които или са прекарвали нещо подобно, но нямат данни дали това е било Ковид-19 или пък са прекарали болестта.

Ние казваме, че три месеца е срокът след препобеледуване, в който няма много смисъл да се имунизират хората, защото считаме, че имат имунитет. Разбира се това не е 100 процента за всички вярно. Така че ще се опитаме да създадем и тези условия и да осигурим на Районните здравни инспекции тестове, с които да доказват количеството на антителата, за да може всеки един за себе си да реши, допълни до. Кунчев.

Спря се и на друг въпрос, свързан с ваксините- употребата на алкохол.

„ Пиенето на алкохол при ваксина е принципно положение. То е записано в кратката характеристика на всяка една ваксина- че след поставянето й е за предпочитане в рамките на 2-3 седмици да се ограничи употребата на алкохол. Разбира се , не говорим за една бира или чаша вино, а за злоупотреба с алкохол”, уточни главният държавен здравен инспектор.

Споделете ни във:

1 коментар за “Грипоподобни състояния са най-честите нежелани реакции след ваксинация

  1. “Тест за антитела има логика да се направи при хора, които или са прекарвали нещо подобно, но нямат данни дали това е било Ковид-19 или пък са прекарали болестта.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.