АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

7 активности за Деня на детето, които не трябва да пропускате

Само след няколко дни е един от най-обичаните от всички малчугани дни. Първи юни е допълнителен повод за дa пoĸaжeтe нa дeцaтa cи ĸoлĸo ги oбичaтe и дa им пoдapитe зaбaвнo пpeживявaнe, c ĸoeтo дa oтбeлeжитe пpaзниĸa. He вceĸи дeн oбaчe ycпявaмe дa пpeдлoжим интepecни и paзнooбpaзни зaнимaния пopaди зaбъpзaнoтo cи eжeднeвиe и мнoгoбpoйнитe зaдaчи. Това е и причината да подберем някои от най-обещаващите събития през идния уикенд, за да може да си гарантираме вечселба и широки детски усмивки.

Празник на детето в Стария град

Програмата тази година е изключително разнообразна. Изложби, концерти, Панорама на детското творчество на Сдружение „Духовно огледало“, голям детски концерт на Римски стадион, част от XV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“, приказно представление и поетичен рецитал, творчески и музикални ателиета ще зарадват малки и големи любители на творчеството, креативността и познанието.

А ето и събитията по дати:

 • 1 юни 2024 г. от 10.30 до 12.30 ч., Къща на Верен Стамболян – творческа детска работилница, подходяща за деца над 8 години;
 • 1 юни 2024 г. от 11.00 до 14.00 ч., Балабанова къща – откриване на изложба от 11.00 ч. и детска арт работилница от 11.30 до 14.00 ч.. На нея ще бъдат представени творби на ученици от 8. клас от НХГ „Цанко Лавренов“, създадени през настоящата учебна година с напътствията на преподавателите Зина Жекова, Илиана Манукова и Кети Кеоргиева. Изложбата може да бъде видяна до 9 юни;
 • 1 юни 2024 г. от 16.00 до 17.30 ч., Късноантична сграда „Ирини“ в подлез „Археологически“ – поетичен рецитал и приказно представление „Спящата красавица“ по мотиви от творби на Братя Грим. Участват ученици от 1. до 9. клас от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ – Пловдив, възпитаници на Училище за таланти;
 • 1 юни 2024 г. от 17.30 до 18.30, Балабанова къща – концерт на деца от класовете по пиано на Елиза Агасян, по китара на Дайана Рачева и по блокфлейта на Илка Пенчева към Къща за музикални вълшебства „Дивизи“;
 • 1 юни 2024 г. от 18.30 ч., Римски стадион – голям детски концерт ALL THAT JAZZ FOR KIDS с Вeнци Благоев Jazztet, със специалното участие на Светлина Христова – вокал, и нейни ученици. Концертът е част от пролетното издание на XV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в рамките на Празник на детето в Стария град;
 • 1 и 2 юни 2024 г. от 10:00 до 18:00 ч., Къща на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев) на ул. „Съборна“ 18 в Стария град на Пловдив – Панорама на детското и младежко творчество на Сдружение „Духовно огледало“ с експозиции, творчески и музикални ателиета на талантливи деца и младежи от цялата страна;
 • 2 юни 2024 г. от 11.00 до 14.00 ч., Малка базилика от Филипопол – Арт работилница „Мозайка“.

Всички събития са с вход свободен! 

Ден на детето в кукления театър

С четири спектакъла Държавен куклен театър – Пловдив ще отбележи Деня на детето тази година. Актьорите ще очакват малчуганите и техните близки през целия ден, за да споделят радостта и вълненията на детството! 

За малките зрители ще се играе „Косе Босе“, а за всички пораснали деца над 6 години – „Малкият принц“.

Програмата за деня е следната:

„Косе Босе“ 10:30 ч.

„Косе Босе“ 11:45 ч.  

„Малкият принц“ 17:00 ч.

 „Малкият принц“ 19:00 ч.  

Във фоайето на театъра на 1-ви юни ще бъдат изложени и избрани рисунки от четирите издания на онлайн конкурса за рисунка, който се провежда от началото на годината. По този начин се празнува неизчерпаемото детско въображение, а освен рисунките, които станаха официална визия на месечните програми и афиши, ще видите и селекция от още петдесет творби, получени в рамките на конкурса.

 Освен на сцената на театъра,  ще можете да гледате обичаните актьори и в парк „Моливчетата“ в р-н Северен. Спектакълът е любимата образователна приказка за зъбките „Чук и Пук“, а часът е 13:00.

АрхИграй! Игри пред музея

В пространството пред музея организаторите ще свържат минало и настояще по най-забавния начин. Децата ще могат да научат игрите, на които са играли нашите предци, а възрастните ще бъдат насърчени да споделят тези, които те самите си спомнят. Ако пазите своите джамини и ластик – носете ги! Входът е свободен.

В случай че времето е лошо, не се отказвайте да посетите Археологическия музей, тъй като са подготвили интересни занимания за малчуганите. След заплащане на входна такса ще можете да се насладите на детски кът за оцветяване „Оцвети миналото“, където децата ще имат възможност сами да претворят чудните цветове на разнообразни изображения от отминали епохи или пък да създадат свой, разноцветен вариант на миналото, а вместо игрите навън ще можете да премерите сили в древни настолни игри в конферентната зала на музея.

Първи юни в къща-музей Христо Г. Данов

Заповядайте на 1-ви юни в прекрасната градина на Kъща музей „Христо Г. Данов“ от 11:00 часа, където ви очакват множество забавления и творчески дейности за всички малчугани и техните родители.

Програмата включва:

 • Четене на детски книжки, предоставени от ИК „Хермес“!
 • Изработване и илюстриране на своя собствена книжка.
 • Весели игри на открито.
 • и още изненади…

Тази седмица специално е подготвено и творческо предизвикателство за родителите!

Работилницата е подходяща за деца над 6 години, с придружител.

Продължителност – 2 часа.
Цена: 15 лв. (включва необходимите материали).
Арт работилницата започва в: 11:00 ч.
Записване на тел: 032 629405

Вълшебно лято с KATRA FM 2024

По случай Деня на детето Радио KATRA FM ще зарадва всички малчугани в града под тепетата с най – пъстрия и щур детски купон „Вълшебно лято“. Сладки и солени изкушения, игри, песни, танци, награди и забавления са гарантирани на първи юни от 17:00 часа на площада пред Община Пловдив!

Тази година детският празник „Вълшебно лято“ застава зад важна кауза. Всички събрани средства от събитието ще отидат за хранителна банка за звено „Майка и бебе“ към КСУДС – Пловдив.

Детски фестивал на знанието и движението – Пловдив 2024“

Фестивалът се посвещава на Международния ден на детето и има за цел да провокира децата, освен да придобиват знания чрез четене, да се запознаят и със здравословния и активен начин на живот, разумното и безопасно пребиваване сред природата.

1 и 2 юни, от 10 до 16 ч.

Мероприятията ще се провеждат едновремнно в следните локации:

Цар Симеоновата градина; Виенския павилион; стената на НБ „Иван Вазов”; подножието на Бунарджика; Фоайе на НБ „Иван Вазов”.

* На западната стена на Библиотеката ще се провежда изкачване на

висока сграда по алпийски способ.

* В подножието на Бунарджика, в близост до църквата „Св. св Петър и Павел“ ще се провежда скално катерене.

* Дейността на институции и организации, свързани с туризма; екологията; опазването на околната среда; спорта; долекарската помощ; планинското и аварийното спасяване; пожарната и аварийна безопасност и др. ще са локализирани в Цар Симеоновата градина и в Библиотеката

* Организирано е рисуване по алеите на Цар Симеоновата градина.

Лендарт работилница – Рисуване на природни картини върху вода и отпечатването им върху хартия

Последното ни предложение се провежда в Пекарната на Дани, която се намира отстрани на сградата на Общински съвет Пловдив.

Заниманието е  образователен характер и включва творчество и креативност. Участниците ще научат що е лендарт, кога и как се заражда като течение в изкуството и ще разберат как се правят картини с елементи от природата – камъни, скали, пясък, вода и др.
Ще се проведе демонстрация на живо как се рисува върху вода и как се прави отпечатък върху хартия, а образователно филмче ще разкрие тайните на рисуването без четки и моливи
Участниците ще могат да създадат сами собствени картини от вода и ще работят с автентични творчески материали. Уникалните творби ще останат подарък за всеки, присъствал на събитието. То е подходящо за деца от 5 до 13 години.
Цена за участие: 40лв.
Записването става предварително чрез обаждане или съобщение до Пекарната на Дани.
Всички материали за картините са осигурени от домакините.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина