6 съвета за по-силна демокрация

Актуално Гласове Култура Новини

Наръчник за граждани

Всички сме били там. Тръпката от новото вече я няма и предизвикателствата изглеждат по-големи от постиженията и подобреното качество на живот. Следните шест съвета ще ви помогнат да заздравите връзката си с демокрацията.

  1. Потърсете достоверна информация. Достъпът до надеждна информация е в основата на всяка добра връзка. Потърсете независими източници на информация, които разглеждат проблемите от всички ъгли по балансиран, безпристрастен начин. Такъв източник са медиите с прозрачна собственост, които спазват високи етични стандарти. Гледайте този видеоклип за медиите и демокрацията, създаден от фондация „Софийска платформа“ и образователния сайт Уча.се с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, за да разберете как да различавате между достоверните източници на информация и разпространяващите фалшиви новини и дезинформация сайтове.

Особено полезни ще са ви ресурсите на Асоциацията на европейските журналисти – България.

  1. Бъдете проактивни. Не намирате информацията, която търсите, въпреки че се отнася до работата на публична институция? Подайте заявление за достъп до обществена информация! Имате право да бъдете информирани за дейността на обществените институции и за това как се харчат данъците ви. Разберете как да упражните това си право с помощта на екипа на фондация „Програма Достъп до Информация“. Свържете се с тях на http://www.aip-bg.org/contacts/.

Има и други начини да сте проактивни, например като подкрепите неправителствена организация, работеща за по-прозрачни и отчетни публични институции, или като станете част от екипа ѝ. Можете да се присъединете и към гражданска група с интереси, сходни до вашите – били те свързани с качеството на въздуха или градоустройството. Резултатът ще бъде по-удовлетворяваща връзка с демокрацията.

  1. Доверете се… предпазливо. Доверието е важно, но още по-важно е да се уповавате на факти. Информирайте се за работата на народните представители с помощта на инициативата „Отворен парламент“ на Института за развитие на публичната среда. Ако искате да научите повече за биографиите на депутатите, законодателната им дейност и техните доходи, следете докладите и анализите на института в „Отворен парламент“. Те ще ви помогнат да разберете дали вашите представители изпълняват обещанията си и дали заслужават повторното ви доверие на предстоящите избори.

Запознайте и с останалите три съвета в Капана.бг

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.