528 публични събития от старта на Европейска столица на културата

Актуално Градът Живот Култура Новини

Общият брой на публики и участници в инициативата за първата половина на годината и летния сезон надхвърля милион, отчитат от Пловдив 2019

По случай годишнината на инициативата Европейска столица на културата фондацията  се отчита със събраната до момента статистика

На 5-и септември 2019 г. се навършват точно пет години от избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. Представената на тази дата през миналата година програма отдавна е в ход, а от фондация Пловдив 2019 излязоха с отчет със събраната до момента статистика.

От началото на 2019 г. в рамките на програмата на Европейска столица на културата са осъществени 528 публични събития. От тях безплатни и със свободен достъп за публики са 376, а с платен вход – 152 събития. Статистиката сочи като брой изложби и представяния на каталози – 62 бр., концерти и музикални представления – 84 бр., театрални представления – 74 бр. (Пловдив и София), филмови прожекции – 30 бр., обучения и работилници – 148 бр., събития на открито – 130 бр.

През тази година пространството на фондацията в Тютюневия град, на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 в Пловдив е приело общо 56 от всички тези събития.

Проектите по бреговете на река Марица и остров Адата през 2019 г. са 19 бр., като в тях попада и специалният Празник на реката, с който „Пловдив 2019“ започнаха честванията на годишнината.

През тези пет години в изпълнение на основните приоритети от програмата си фондацията е осъществила общо 30 проекта в Столипиново, които включват 268 събития с участието на 595 участници от ромската общност. Още 7 проекта с 53 събития и приблизително 700 участника са привлекли в участие в културната програма другите етнически общности от града.

В квартала на творческите индустрии Капана с ежегодната подкрепа на „Пловдив 2019“ културните проекти нараснаха до 55 за последните пет години.

От април 2018 г. в региона около Пловдив са осъществени общо 340 събития под шапката на Европейска столица на културата, като тази територия включва общините Пазарджик, Карлово, Димитровград, Хасково, Чепеларе, Смолян, Девин, Борино, Рудозем, Златоград, Кърджали.

Броят на публиките на събитията с билети или ограничен вход от януари до август 2019 г. надхвърля 120 000 души. Общият брой на публики и участници в инициативата за първата половина на годината и летния сезон надхвърля милион.

За да информира за същността на инициативата, отворените си покани, приоритетите на програмата и подробности от дейността си, възможности за допълнително финансиране, както и за да планира важната година от 2015 г., досега фондация „Пловдив 2019“ е организирала и провела общо 96 образователни и информационни срещи в Пловдив, София и Южен Централен регион.

Фондацията ще продължи да публикува данни от статистиката на този най-мащабен за България и Европа културен проект в контекста на празника на града и годишнината от спечелването на престижната титла.

Споделете ни във:

1 коментар за “528 публични събития от старта на Европейска столица на културата

  1. 90 % всички събитя бяха секретни. Ако човек влезе в сайта на Пловдив 2019 няма никакъв шанс да разбере какво събитие има днес или следващият уикенд. Добре че вашият сайт и други медии дават някаква информация. Истината е че за много събития научаваме ден след като са минали. А чужденците изобщо нямат шанс да се ориентират в програмата. Добре че беше поне касата на Опера опен за да си купя билети за техните събития. За всички останали се питаме ежедневно с приятели кога, къде и в колко часа е събитието и никой не знае. Ровим в нета, четем статии и пак не се разбира. Или липса датата или часа или мястото. Много събития и все секретни 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.