АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

50 килограмова торта за 50 години „Старинен Пловдив” разрязаха на Лапидариума

Стартираха празниците за юбилея на общинския институт, които ще продължат цял месец

Бившият директор Наталия Димитрова посъветва: Стария град е доказателство, че българинът не е играл само хора по мегданите, а е танцувал валс в салони с виенски мебели. Запазете очарованието на това място и го наситете с култура от по-висок клас

Иво Дернев

50 килограмова торта във формата на Античния театър за 50 години от създаването на „Старинен Пловдив” разрязаха днес на Лапидариума в Стария град. Сладкото изкушение, направено специално за повода от сладкарници Dolce Fellini, погали сетивата на близо 350 човека, дошли за празника на институцията, управляваща архитектурния резерват. Античният театър има вкус на брауни и блонди платки, крем маскарпоне, карамелено криспи и боровинки, увериха се хората, които опитаха от сладкарското чудо, дълго 170 см и широко 80 см.

Настоящи и бивши представители и директори на института, сред които зам.-министъра на културата Амелия Гешева, пуснаха 50 балона във въздуха, но повечето от тях се закачиха в короната на чинара на Лапидариума. В тази част от церемонията участва и художникът Иван Шишков, племенник на Атанас Кръстев- Начо Културата.

„Отговорност и чест е да управляваш символа на Пловдив”, отбеляза настоящият директор на „Старинен Пловдив” Йордан Илиев. И изброи имената на част от хората, които са оставили голям отпечатък в запазването и развитието на Стария град- Атанас Кръстев, Вера Коларова, Петко Кикеманов, Елена Узунска, Джовани Димитров.

„Стария град е вълшебно място. То е доказателство, че българинът не е играл само хора по мегданите, а е танцувал валс в салони с виенски мебели. Запазете очарованието на това място и го наситете с култура от по-висок клас, защото е място за по-елитни културни прояви”, посъветва настоящия екип на института бившият му директор Наташа Димитрова.

„Има дни, които не можем да си позволим да не празнуваме. Първи април е точно такъв. Тръгнах си от тук физически, но не и духовно”, каза зам.-министърът и бивш директор на ОИ „Старинен Пловдив” Амелия Гешева.

Празниците на „Старинен Пловдив” ще продължат цял месец. Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. Точно затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите, а също така и с имена, чийто живот е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев – Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Тази вечер, в пруста на Балабановата, бе излъчен най-добрият филм за Стария град, създаден от БНТ, в който публиката си спомни за Начо Културата и още много знакови личности, чиято съдба е свързана с 50-годишната история на Стария град на Пловдив.

След това в Балабановата къща бе открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев, както и веселата изложба – „Дунавски карикатури”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина