4,5-декарова картина на Майстора ще плува в Гребния канал тази събота

Актуално Градът Живот Култура Новини

150 литра боя използват за нарисуването на гигантската плуваща репродукция на прочутото платно на гениалния художник  

Иво Дернев

Гигантска репродукция на прочутото платно на гениалния Владимир Димитров- Майстора ще плува върху водна площ от 4,5 декара в Гребния канал тази събота. Огромни фрагменти от специален материал ще бъдат прецизно подредени между гребните коридори в близост до трибуните на базата и ще пресъздадат знаковото платно „Момичето със слънчогледите” с използването на 150 литра боя. Смелият проект се осъществява от кюстендилеца Евгени Серафимов и екип от 60 души, членове на неговата школа „Новите майстори”  и се очертава като едно от най-вълнуващите събития в програмата на Пловдив 2019 този месец.

„Желанието ни да покажем Майстора на Европа. Затова решихме да открехнем малко прозореца към гениалния свят на Владимир Димитров с нещо мащабно и незабравимо. Трудно можем да направим така, че запознаем Европа с Майстора по класическия начин с изложба в Брюксел например”, мотивира нестандартната си идея Евгени Серафимов.

Той вече има опит в създаването на гигантска репродукция на творба на Майстора. Върху декар и половина от централния площад в Кюстендил той и младите художници от „Новите майстори” нарисуваха преди време знаковия автопортрет на художника. Сега обаче им предстои нещо още по-мащабно и по-мокро.

„ Много се рових, но досега не намерих друг да е правил нещо подобно. Нашата ще е първата плуваща живописна картина в света”, заяви Серафимов. Подреждането на фрагментите от гигантската творба ще стартира в събота сутринта, като посетителите на Гребната ще могат да наблюдават изумителния процес. По водата ще се носи лицето на момичето от платното на Майстора, а слънчогледите ще са на 24 огромни фрагмента, някои от тях с големина 7 метра. Водата ще е естествения фон в плуващата картина.

Кулминацията в събота ще е в 21.30ч., когато е планирано мултимедийно откриване, което ще надгражда картината във водата. Ще има няколко водни стени, върху които ще се прожектират шедьоврите на Владимир Димитров- Майстора, а балет чрез танц ще пресътворява етюди от творбите на гения. Светлинно и лазерно шоу ще освети картината във водата, а събитието ще продължи около час.

Споделете ни във:

2 коментара за “4,5-декарова картина на Майстора ще плува в Гребния канал тази събота

  1. За съжаление този уникален проект, в едно със спектакъла не можа да стигне до многолюдната публика. Достъп имаха само успелите да заемат места по трибуната. Само те имаха и възможността да виждат екраните, а трябваше само екраните да са с 1-2 метра по-високи! Много бяхме разочарованите и обикалящи , за да видим поне част от спектакъла! Жалко!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.