АктуалноБизнесГрадътЗелен градИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Общината кандидатства за пари от Европа за 20 електрически автобуса

Представители на компанията Ивеко показаха новия модел електрически автобус на марката на зам.-кмета по транспорт Савина Петкова, директора на общинското дружество Екобус Илко Търпов и шефа на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. Общината подготвя проект, с който да кандидатства за европейско финансиране по програма Региони в растеж и при одобрението му градската управа ще може да закупи електрически пътнически возила, които да се движат по панираните две линии 103 и 104 на дружеството Екобус. 12-метрото пътническо возило Iveco E-way с 0% вредни емисии има всички шансове да стане част от пловдивския градски транспорт, но това може да се случи едва след като общината спечели финансирането и организира обществена поръчка.

„От компанията пожелаха да демонстрират един такъв автобус. Общината обаче е много далеч от етапа на закупуване на автобуси. Все още сме на етап изготвяне на проект и кандидатстване по Региони растеж, където има предвидени сериозни суми за градски транспорт. За да заработи Екобус с две линии ще са необходими по десет автобуса за всяка от тях. До девети май ще подадем предварителните си намерения за това. Ако те бъдат одобрени, ще имаме няколко месеца, за да конкретизираме в детайли проекта“, обясни Савина Петкова.

Стойността на проекта, който се изготвя от администрацията, е 20 милиона, като в нея са предвидени подвижния състав и необходимата електрическа инфраструктура. Общината ще трябва да инвестира собствени средства в депото още преди закупуването на електробусите.

„Не мога да се ангажирам с конкретни срокове кога евентуално Екобус ще има електрически автобуси“, добави зам.-кметът по транспорт.

Представеният днес на администрацията Iveco E-way струва между 350 и 500 хиляди евро, в зависимост от комплектовката.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

  2. Община Пловдив е единствената в страната, която по политическа поръчка ликвидира тролейбусния си транспорт! Сега, ще се молим за нови многомилионни заеми за да купуваме електрически автобуси!? Кой ще ги стопанисва и поддържа? Къде е конкуренцията на частните превозвачи, която щеше да ни осигури удобен, редовен и евтин градски транспорт? Кой ще отговаря за откраднатите около 20 милиона за Електронната система?

    1. интиресно в полза на #КОЙ любим ЧАСТЕН „превозвател“ милата ни община ще предостави такива лъскави скъши играчки…?

      Замо питам, нрдменяемия кадърник г-н ЧИЧОВ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина