АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

1800 домакинства сменят печките на дърва с климатици

Целта на общинската администрация е да бъдат достигнати 3000 домакинства, които да подменят своите отоплителни уреди на твърдо гориво

Големият общински проект за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с климатици, пелетни печки или газ вече достига до решителната си фаза. Днес бяха подписани първите договори с граждани, които ще сменят средството за отопление у дома си. Общо одобрените заявления от пловдивчани до момента са 1880, а 1260 от тях са окончателно проверени и с готовност за сключване на договор, съобщиха днес от местната администрация.

Общо над 2200 домакинства са проявили интерес, като целта е да се достигне до 3000 пловдивски домове, които да не се отопляват на твърдо гориво. Този проект е изключително важен, тъй като именно отоплението на твърдо гориво е основният замърсител на въздуха в Пловдив с фини прахови частици.

От местната власт добавиха, че проектът вече върви добре, тъй като са преминали почти всички обществени поръчки, като някои от тях са били и обжалвани в съда. Съвсем скоро ще приключи обществената поръчка за отоплението на газ и радиатори, съобщиха още от общината, а предстои и последната обществена поръчка – за демонтиране и извозване на старите отоплителни уреди.

Кметът Здравко Димитров също изрази задоволство от проекта и, без да назове кой, атакува хората, които не са искали това да се случи, но въпреки тях вече всичко е в ход. Това е бил неглижиран проект, добави Димитров. Припомняме, че проектът стартира още през 2019-а година, но бе прекратен от зам.-кметът по финанси Илия Кирчев през 2020-а година. През лятото на същата година отново стартираха процедурите, които 2 години по-късно достигнаха до своя реален старт.

Здравко Димитров добави, че се надява държавата да продължи финансирането за саниране на блоковете и по-малки жилища, като този път Пловдив да се възползва по-активно от тази мярка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина