АктуалноГрадътКултураНовини

169 години след първото честване, Пловдив празнува виртуално делото на Светите братя (ВИДЕО)

 През 2020-та Годишната награда на Регионалното управление на образованието в Пловдив се присъжда на всички учители и директори на училища в Пловдивска област, обяви началникът на управлението Иванка Киркова

На 24 май 2020 г., след близо 170 години от първия светъл празник на Солунските братя в Града под тепетата, новият световен ред принуди пловдивчани да честват делото на Св. Св. Кирил и Методий виртуално.

Архивите разказват: Двама даскали повеждат възродения народ към светли бъднини

Градът, който пръв вдига храм на създателите на славянската писменост, днес не се събра на площада пред едноименната църква и най-старата българска гимназия.

Поглед към великата история на най-старата гимназия в страната (ФОТОРАЗХОДКА)

Не чу „На многая лета“ и „Върви, народе възродени“ от хора на църквата и учениците под тепетата. Днес за първи път в историята (И нека бъде последен!) Пловдив чества Деня на българската просвета и култура и славянската писменост по Интернет. Противоепидемичните мерки срещу коронавируса замениха традиционните шествия с тържествена програма, предавана пряко от Община Пловдив чрез социалните мрежи.

Десетки хиляди гледаха на живо как протече празника „За Вас, учители с любов!“, организиран от РУО – Пловдив и СУ „Христо Груев Данов“.

Благодарствен молебен по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, град Пловдив, по традиция отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Първият виртуален празник започна с химна на България, като достигна над 35 000 зрители по целия свят.

В живото излъчване участваха близо 90 детски градини и училища от града и региона.

Тази година годишна награда на Регионалното управление на образованието в Пловдив се присъжда на всички учители и директори на училища в Пловдивска област, обяви началникът на управлението Иванка Киркова.

„Смятам, че това е признание за всички вдъхновяващи, както и стимул за всички онези, които трябва да поработят още малко, за да се усъвършенстват. Честита награда!“

Празничен поздрав отправи заместник-министър Таня Михайлова, която подчерта, че за първи път в Пловдив е отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост:

„Пловдив е градът, където през 1851 година за първи път се отбелязва делото на Светите братя Кирил и Методий.Пловдив днес е градът на иновативното образование. Вие доказахте, че дори и да не сме в училищната класна стая, когато има дух и отговорност, образователният процес се случва.“

Специални приветствия отправиха областният управител Дани Каназирева, председателят на Общински съвет – Пловдив Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров.

„Скъпи учители, ученици, творци, деятели на българската култура, просвета и наука,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни. Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. „Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови“, са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

През последните няколко седмици обстановката бе различна – социалния контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – „Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина”

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май !“ / инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Кметът на Пловдив: В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.

„Уважаеми дейци на българското образование, наука и култура!

Уважаеми ученици и учители!

Скъпи пловдивчани!

Щастлив съм от свое име и от името на Община Пловдив да Ви поздравя с най-светлия български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, честван на 24-ти май.

Този празник е повод да се почувстваме горди от ролята, която българският народ има за разпространението и утвърждаването на славянската писменост и да отбележим значението на културата и образованието за съхраняването на българските традиции и духовни ценности.

В  този ден бих искал да благодаря на всички учители, писатели, артисти, художници, творци и пазители на книгите, които умножават знанието и ни дават надежда.

В днешните дни, които са предизвикателство от световен мащаб, Вие ни помогнахте да съхраним своя дух, да преминем и през този път. В дните на изолация бяхте до нас с книгите, с виртуалните изложби и онлайн концертите.

Искам да отдам и заслуженото на пловдивските учители, които бяха изправени пред огромно изпитание с новите реалности. Те показаха изключително висок професионализъм – изправяха се пред множество предизвикателства, откриваха решения на необичайни проблеми, овладяха нови умения и надскочиха редица ограничения и неизвестности.

Функционирането на образователната система в тази безпрецедентна ситуация се осъществи благодарение на учителите, които само за броени дни успяха да преобразят познатия традиционен модел и да преминат към провеждането на учебен процес в онлайн среда.

На този специален ден изразявам искрената си признателност към всички учители, които успяха отново да ни научат какво е необходимо да се прави в извънредна ситуация – да се работи с отговорност и отдаденост. Благодаря Ви!

Искам да се обърна и към пловдивските ученици, които проявиха разбиране, упорство и отговорност в сложната ситуация. На тях искам да припомня, че българската азбука е разказ за грамотността: Аз, буки, веди, глаголи, добро ест жичье… – Аз зная буквите и е добър животът със знание. Нека пазим нашето А и Б.

Мили деца, дигитализацията Ви прави граждани на света, но пазете нашите букви, защото те са частица от нашия български корен, който ще бъде с Вас винаги, където и да сте.

Честит празник и бъдете здрави!“/ Здравко Димитров, кмет на Община Пловдив.

В следващите статии може да си припомните празника от предходните години:

Деца от Нови Сад дойдоха за шествието на 24 май под тепетата

В Европейската комисия отбелязаха 24 май

Хиляди деца скандираха имената на своите училища в шествието за 24 май в Пловдив (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Браво: Сграфитото на Слона възкръсна в навечерието на 24 май

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина