Градът

Хиляди деца скандираха имената на своите училища в шествието за 24 май в Пловдив (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

1500 бели, зелени и червени балона полетяха в небето над града

Савина Петкова: "Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост е най-светлия, най-емоционалния, най-обичания и най-обединяващия празник, който българите почитат в своя празничен календар“

Вижте и галерията извън протокола

Както на 11 май, така и днес в Деня на българската просвета, култура и славянската писменост небето над Пловдив си поплака, но само докато траеха официалните слова. След потеглянето на празничната колона дъждът спря и „Върви, народе възродени“ огласи централната улица на града.

Начело на шествието бяха  знаменосците на СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, следвани от мажоретките на гимназията и Духов оркестър „Пловдив“. Колоната премина през току що обновения пешеходен подлез по Главната до площад „Централен“.

На няколко места по пътя духови оркестри приветстваха празнуващите, а случайно попаднали на пътя им туристи и граждани снимаха и аплодираха.

Хиляди деца скандираха имената своите училища, преминавайки по улицата, като се стараеха да надвикат мощно другарчетата от другите школа. „Първи,първи, първи!“ (Екзарх Антим Първи), „Алеко, Алеко“, „Арменското, Арменското“, „Френската, Френската“ и странното „НТГ,НТГ“ (Търговската гимназия) огласяха Малката главна.

Традиционното шествие приключи на площад „Централен“, където започна концерт с участието на: деца и ученици, Биг Бенд-Пловдив, Арт войс център, състав на АМТИИ, трио Сопрано и други.

 „Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост е най-светлия, най-емоционалния, най-обичания и най-обединяващия празник, който българите почитат в своя празничен календар,“ каза в приветственото си слово на площада председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова. „За нас пловдивчани, 24-ти май е и особен повод за гордост. Именно тук в Европейската столица на културата преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий,“ каза още тя.

1500 бели, зелени и червени балона полетяха в небето над града в края на тържеството.

Ученик от Лиляната доведе кучето си на шествието и го накипри с униформената вратовръзка

От Сценични кадри не издържаха протяжната официална част. Поседнаха, пиха кафе и изпушиха по цигара с костюмите

Само средното училище в Столипиново доведе ученици на шествието

Две школа, началното и основното, от Столипиново бяха представени само от дсакали

Само кметът на Южен придружаваше своите ученици и учители по време на цялото шествие

Дирекотрът на СУ „Пейо Яворов“ отново блесна с тоалет за коктейл

Любимото сребристо, няма делник, няма празник. Този път сако с принт на змия и бляскава огърлица от камъни, съчетани с искрящо жълт клин, туника и боти без пръсти

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Шествието беше чудесно!!! Добра организация! Снимките в сайта, са отвратителни и не отразяват цялостното настроение. Наемете си друг фотограф!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина