168 домакинства до момента се включват в срезовото проучване за коронавирус в Пловдив

Актуално Изпод тепето Новини

Над 63% от пловдивчани се доверяват на изследването по метода ELISA

„За периода от  15 до 21 май в район Централен  за участие в срезовото епидемиологично проучване за COVID -19 са потвърдили съгласие 64,5% , което прави 113 души от 76 домакинства. В район Северен са посетени 45 адреса, броят на хората  дали съгласие за участие е 59, което отново прави близо 65%. В Западен от  44 посетени точки 61 души са заявили участие, в Южен 90 души ще се включат в проучването от 58 точки, като тук потвърдилите съгласие е над 70%. В Тракия до момента са обходени 43 адреса, 50 човека са заявили участие,което е 53,5%.“. Това  показват междинните резултати от проучването, съобщи областният управител Дани Каназирева.

По думите й  до момента общият брой на гражданите, заявили участие в представителното  изследване за COVID -19 е 373, което прави  63,2% и е повече от други европейски страни. Като пример Каназирева посочи, по данни на РЗИ, подобно изследване от Австрия, където процентът на далите съгласие и участвали в тестване за коронавирус е малко над 50%.

Тя уточни, че в  5-те района на терен са работили 9 екипа, съставени от здравни инспектори от РЗИ и доброволци – стажант-лекари. За първата седмица са посетени 266 адреса, а 168 домакинства са дали съгласие за участие. В следващите дни екипите  продължават да извършват обход по предварително определените на случаен принцип точки от дизайна на проучването. Квартал Столипиново също ще бъде посетен, като се  предвижда мобилен екип за вземане на кръв на място. Аналогична организация се предвижда  и за Шекер махала на район Северен.

„Създали сме сериозна организация, защото работата е много отговорна. Екипите заявяват, че в големия брой от случаите има положителна нагласа за участие. Това показва, че хората имат доверие на институциите и одобряват  целите на проучването. Благодаря и на доброволците за съвестното отношение към изследването, коментира Каназирева.

Тя допълни, че единствените проблеми идват от трудния достъп до жилищата, особено в големите  комплекси и квартали, отсъствието на работещите през деня, но в тези случаи екипите правят повторно посещение във вечерните часове.

Припомняме , че проучването включва набиране на проби кръв от 1000 души, от които 800 от домакинства и 200 от медици, работещи в рискови структури – спешни отделения и кабинети и отделения, в които се лекуват пациенти с COVID -19.  Изследването ще е по метода ELISA за наличие на антитела, което ще покаже колко от пловдивчани вече са се  срещнали с вируса.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.