АктуалноНовиниСъдТемида

15 от 17-те жалби срещу събаряне на незаконните ромски къщи във Войводиново са отхвърлени от съда

Десетима жалят във ВАС

Към 17 юли 2019 г. по образуваните в Административен съд град Пловдив през месец февруари 2019г.,  седемнадесет дела по жалби на лица от село Войводиново, община Марица, област Пловдив против заповеди на кмета на община Марица, с правно основание член 225а от Закона за устройство на територията за премахване на незаконни постройки, са постановени петнадесет решения, с които са отхвърлени жалбите против оспорените заповеди. Това показва справка на Административен съд-Пловдив.

От там напомнят, че тези актове не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд. Правото си на жалба са упражнили жалбоподателите по десет от делата. По останалите пет тече процедура по размяна на книжа и връчване на съобщения за изготвените съдебни актове.

По едно от заведените дела – № 320/2019г., е постановено определение от 11.02.2019г., с което същото е прекратено предвид липсата на правен интерес по отношение на заявеното оспорване. Определението е обжалвано пред Върховния административен съд, който е оставил същото в сила.

Административно дело № 294/2019г., ІХ с-в е насрочено за 17.09.2019г.

Припомняме, че заповеди за събаряне на незаконни къщи в ромската махала във Войводиново бяха издадени от кмета на община „Марица“ Димитър Иванов. Това стана след масовите недоволства и протести на жителите на селото през зимата на т.г. Напрежението във Войводиново есаклира, след като двама роми – братята Борис и Асен Пакетови, нападнаха на улицата и пребиха 33-годишния ефрейтор Валентин Димов от 68 бригада „Специални сили“ в Пловдив. Биячите се споразумяха с прокуратурата и получиха условни присъди. Къщата, в която те са живеели, също е сред процедираните.

Ромите, които запалиха напрежението във Войводиново, с условни присъди

Съдът в Страсбург: Да се осигури настаняване на ромите от Войводиново

EVN има само един абонат в незаконната махала на Войводиново

Административен съд- Пловдив отказа да разглежда жалбите на жители на ромската махала във Войводиново

Лелята на биячите от Войводиново „бутна“ кметската заповед за незаконната си къща

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина