15 новородени бебета в риск от изоставяне останаха при родните си семейства в Пловдив

Актуално Новини

245 деца в риск и техните семейства са намерили помощ в Център за обществена подкрепа “За деца и родители“ в Пловдив през 2019 г.

От тях 15 новородени бебета останаха в родните си семейства, благодарение на съвместната ни работа с трите най-големи родилни отделения в Пловдив УМБАЛ „Пловдив“, МБАЛ „Св. Мина“ и АГ болница „Селена“. Там специалистите консултират и подкрепят родителите, които се колебаят дали да се разделят с детето си, срещат се и с други членове на семейството. Те заедно установяват проблема и търсят решение. След като се приберат вкъщи, подкрепата продължава от 6 месеца до една година или докато семейството не бъде готово да се грижи самостоятелно за своето дете.

Вяра и Надежда. И любов помежду им – историята на една майка

Подкрепени са 102 деца и семейства по програма „Предотвратяване на раздялата – Семейна подкрепа за сигурна грижа“, насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Специалистите от центъра посещават семейства, включително в рисковите квартали и разговарят с настоящи и бъдещи родители за проблемите им, съветват ги и ги подкрепят, когато е необходимо. Работят със семейства в крайна бедност, родители на деца с увреждания и многодетни семейства.

Една история за силата на майчината обич

През 2019 г. чрез програмата за „Ранна детска интервенция“ психолозите на фондацията и социални работници подкрепиха 28 деца с трудности в развитието. Те приложиха индивидуални програми за упражнения, с които децата да придобият важни нови умения и да разгърнат потенциала си, а родителите им – да имат възможност активно да ги стимулират в домашни условия. В името на това повече деца да получат шанс за щастливо детство, тази програма вече е достъпна и за деца от детски градини и здравни институции.

Историята на Тонка Блажева – дала обичта си на 5 деца, лишени от родителска грижа

По програма „Първична превенция и работа с рискови групи за предотвратяване на насилието и постигане на сигурност на децата“ експерти проведоха групови и индивидуални сесии с 382 деца и ученици. Чрез развитийни дейности и игрови методи, ги поодкрепиха в разпознаването на различните форми на насилие и в процеса на адаптация в училище

Освен да подкрепят децата в риск и семействата им, от ЦОП „За деца и родители“ са обучили 14 кандидат – осиновители, за да може повече деца да растат в семейство.

Историята на Павел, който след 2 месеца в приемен дом отново е при мама, татко и кака

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.