АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

EVN откри новата си мащабна инвестиция в Пловдив

Центърът за управление на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България на дружеството заработи днес

Електроразпределение Юг (част от групата на EVN България) откри изцяло новият си диспечерски център. От него се осъществява денонощен мониторинг, контрол и управление на електроразпределителната мрежа и съоръжения в Югоизточна България.

Диспечерският център е на стойност 4 млн. лв. като той бе изграден за една година  и половина в периода декември 2019  – май 2021 г. Новото съоръжение е една от най-важните инвестиции на компанията в модерни технологии и инфраструктура с цел по-голяма сигурност на електрозахранването и ефективно диспечиране на енергийните товари.

Сред официалните гости на откриването бяха  Александър Сипек, регионален мениджър на EVN България, Йоахим Гасер, председател на съвета на директорите на Електроразпределение Юг, Тодор Чонов, зам.-кмет на община Пловдив, Мирослав Дамянов, зам.-министър на енергетиката и областният управител Ангел Стоев.

„С новия диспечерски център EVN допринася в още по-голяма степен за сигурно електрозахранване за нашите клиенти в Югоизточна България. Диспечерският център включва най-новите технологии в сферата на диспечирането на разпределителни мрежи. Той е добра предпоставка за развитие и дигитализация на мрежата и нашите услуги. С новия център ще можем да посрещнем по-добре все повече увеличаващият се брой на ВЕИ централи, които имат нужда от гъвкаво диспечиране, предвид волатилността на тяхното производство. За нас е важно, че с тази нова придобивка ще продължим да допринасяме за образа на Пловдив като технологична локация“, заяви Александър Сипек. 

„Искам да благодаря и да поздравя всички колеги, които участваха в реализацията на този проект. Неговата реализация, в условията на ограниченията във връзка с пандемичната обстановка, беше голямо предизвикателство, с което се справихме. Пожелавам на колегите много продуктивни и успешни дни в новата им сграда“ каза от своя страна Йоахим Гасер.

Мирослав Дамянов заяви: „Този нов диспечерски център е последна дума на техниката. Приветствам усилията на ЕVN да продължи да инвестира и това е важно за развитието на бизнеса.“

Новият диспечерски център на Електроразпределение Юг е първият в страната самостоятелен център за управление на мрежата, изграден от разпределителна компания. Модерната двуетажна сграда е със специален режим и контрол на достъпа и 3-степенна система за сигурност. Тя разполага с места за 40 сътрудника, специализирани диспечерски зали, работни помещения и др. Сградата ще ползва централно отопление през зимата, както и централно охлаждане от EVN Топлофикация през лятото.

Модерният център е оборудван с най-нови SCADA системи – за автоматика и дистанционно управление на обекти от мрежата (телемеханика). В него има възможност за по-нататъшно внедряване на най-новите IT технологии. От него се поддържа 24-часова връзка  телефонният център на EVN за обслужване на клиенти, както и връзка с Клиентските енергоцентрове по места.

Заедно с инвестициите на EVN в други големи проекти в Пловдив – новите водогрейни котли в EVN Топлофикация, изграждащата се в момента подстанция „Евмолпия“ , както и нови сгради на Клиентски енергоцентрове Пловдив Север и Юг – общата инвестиция за града през тази година възлизат на близо 40 млн. лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина