АктуалноГласовеМненияНовини

1402 предприятия от областта са кандидатствали по мярката 60 на 40, 780 са одобрените

6193 от ново регистрираните безработни вече са започнали работа

Министърът на икономиката: Предстои влизане в рецесия и забавяне на икономиката

България може да 12 милиарда евро от Европа за справяне с кризата, но само срещу готови проекти

1402 предприятия от областта са кандидатствали по мярката 60 на 40 в опит да запазят служителите си, като това засяга 23 914 работници. 780 заявления са одобрени на този етап. Тези цифри предстстави областният управител Дани Каназирева на бизнес дискусия на тема „Заедно срещу кризата” в Дома на културата. В нея, със закъснение от над 30 минути, се включи министърът на икономиката Емил Караниколов, който не скри, че предстои влизане в рецесия и забавяне на икономиката.

Събитието откри домакинът Здравко Димитров. Кметът подчерта, че пандемията е хванала всички неподготвени. Той съобщи, че според данните на общината производството в града през март се е свило с 21 процента спрямо същия месец миналата година. През май и юни обаче се забелязва позитивната обратна тенденция към възстановяване на нивата от миналата година.

„Дано в края на лятото да видим, че нещата се възстановяват. Потребителските услуги като цяло и туризмът търпят най-големи загуби. Там има 60 процента свиване през март”, каза Здравко Димитров и припомни мерките, които общината е въвела в подкрепа на малкия и средния бизнес- освобождаване от тротоарно право до края на август, 50 намаление на общинските наеми и 100 хиляди в подкрепа на творческия сектор. Той припомни още, че 17 милиона е дупката в бюджета. Кметът обясни и пред бизнесмените на дискусията амбициите на администрацията- затваряне на вътрешния ринг на града с реализирането на бул. „Северен”, нов мост над Марица, „Модър- Царевец”, бул. „Стамболийски” и надлез до Тракия. Спомена като приоритет и държавния ангажимент по довършване на околовръстното шосе с връзката между Асеновградско и Скобелева майка, както и рехабилитацията и разширението на съществуващия околовръстен път, който вече се препроектира.

„Предвиждаме да привлечем за инвестиции 440-500 милиона лева, предимно от европейски програми”, допълни Димитров. И допълни, че средствата за съфинансиране ще се изплащат от нашите внуци. „ Но нещата, които ще се случат ще ги ползваме всички”, допълни той и направи сравнение с пенсионните фондове.

Дани Каназирева съобщи, че регистрираните безработни от 13 март са 15 817, като 11 141 от тях са посочили епидемията от коронавирус за причина да излязат на пазара на труда. Добрата новина е, че  6193 от тях вече са започнали работа. „Постепенно нещата се възстановяват”, каза оптимистично областният управител.

„ Очаква ни по-тежка криза от тази през 2008-2009г. Но България влезе подготвена в тази криза. Това, което се случва е влизане на рецесия и забавяне на икономиката. Основен проблем е, че в следващия период от време потребителите няма да са основният двигател на икономиката”, каза министър Караниколов.

Мярката 60 на 40 запази 250 хиляди работни места, като от 1 юли мярката се разширява. Министър Караниколов съобщи, че България може да 12 милиарда евро от Европа за справяне с кризата, но само срещу готови проекти.

Министърът на икономиката съобщи още, че всички одобрени кандидати за безвъзмездна финансова помощ ще получат своите средства, като средният размер на грантовете е 8 хиляди лева. Внесени са 27 хиляди проекта, като около 10 процента от тях не са били издържани документално и не са били одобрени.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина