АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеМненияНовини

Предприемчив търговец следва с мобилен магазин шествието на протестиращите

„Кой печели от протестите срещу правителството?“, питат политолози и социолози, търсейки отговори в анализите и изследванията си. „Платени протестъри“, крякат дискредетиращо някои от основните играчи в държавната власт в последните повече от 30 дни. „Не сме платени, мразим ви безплатно“, отговарят им хората от улиците и площадите.

Е, всъщност има печаливши. Това е закачливият извод от различната гледна точка на Под тепето към тазвечерния протест, завършил с барикада на булеварда пред панаира. Репортерът ни не видя някой да раздава пари на протестиращи например. Но пък видя как те плащат щедро… за знамена, шапки, свирки и тромби.

Не е ясно какви ще са политическите девиденти за партиите, които участват в недоволството под тепетата. Един човек обаче със сигурност успява да се възползва от ситуацията. Предприемчив търговец реши да направи мобилен щанд на недоволството, от който участниците в демонстрациите да могат да си закупуват всички атрибути, от които имат нужда. При това на кризисни цени- национални трибагреници и знамена на ЕС на цени от 2 до 10 лева в зависимост от размера, свирки за лев и за 3 лева (по-скъпите са метални, с трикольора за закачане на врата), тромби за 5 и за 10 лева, спрямо размера и звука, който могат да възпроизведат.

Търговецът посреща протестиращите на подлеза на аптека Марица

Тази вечер мъжът първо опъна импровизирания си магазин на площад Съединение. Щом множеството се отправи към традиционното си протестно шествие той вдигна масата с протестния мърчъндайз и хитро започна да съкращава маршрута на протестиращите по „преки пътеки“, за да посреща хората на ключови точки- подлеза на аптека „Марица“, общината, бившия Партиен дом.

Когато демонстрантите блокираха бул. „Цар Борис III Обединител“ и се отправиха към Чифте баня той пъргаво ги последва, припкай ги с масата паралелно с тях. Завърши на новосъздадената барикада към палатков лагер „Панаирен мост“, където опъна дюкяна си. „Полезен ни е, защото продава евтино, а ние идваме от работа и не носим трибагреници, свирки или тромби“, констатираха протестиращи.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина