113 милиона причини…

Актуално Гласове Градът Новини Под ножа

Да, Пловдив заслужава повече, много повече

Когато цифрите говорят, и Боговете мълчат. А когато става въпрос за 113 милиона лева, Боговете направо си гълтат езиците. Под знака на тази цифра ще живее Пловдив следващите години. Защото има 113 милиона причини един кръг от хора „с две ръце” да искат да изтеглят 113 милиона лева заем. За да излеят около 113 тона асфалт. За нови 113 хиляди автомобила. На обекти, отнесли поне 113 основателни критики. И да ни отведат 113 милиона стъпки назад във времето, вместо с толкова напред, към бъдещето.

В нумерологията числото 1, разбира се, е новото начало. Свързва се с иновации, с лидерство, с господство. Числото 13, като изключим отрицателната му натовареност,  символизира   благотворителност, краят на илюзиите; смелост (думата „смелост” вчера кметът на Пловдив Здравко Димитров използва в отговор на критика, че екипът му неподготвен да тегли най-големия заем в историята на града). В цялост числото 113 е многозначно. Пак според нумерологията, то е едно от новите начала и отварянето на нови глави в живота. Това число ви дава надежда, че има време да подобрите нещата в живота си или да отмените лошото, което вече се е случило. 113 ви насърчава да вървите по пътя на духовното просветление и пробуждане. Това число също е символ на напредъка. То е символ и на въздигане на любовта на следващо ниво.

Абе, все хубави пожелания. Ако не ставаше въпрос за пари… Не просто пари, а за 113 милиона лева (предполагам, че покрай пустата нумерология 113 милиона в банкноти от по 100 лева ще са точно 113 метра… или приблизително колкото е дълъг един мост над Марица). 113 милиона, способни да „въздигнат любовта” у един тесен кръг от хора, сформирали нов клуб по интереси в кметския кабинет. Група от хора, които чертаят проектите за бъдещето на Пловдив, според своите възгледи и щения. Група от хора, които са приели Пловдив като ООД. „Пожелавам ти да имаш фирма, да теглиш заем и да го връщаш”, каза назидателно на гражданина Валентин Котов кметът на града Здравко Димитров вчера. Каза го със същия тон и на независимия общински съветник Слави Георгиев, след сериозни критики от негова страна за неподготвеността на кметския екип и спорността на проектите, които представя той. Е, кметът е приел града като фирма. Това е изводът.

Не, Пловдив не е фирма. Кметът май забравя, че говори за публични финанси, а не за личен портфейл, фирмени сметки и счетоводство. Че става въпрос за много милиони, които ще бъдат изплащани от данъкоплатеца в следващите 20 години, а не от него. За проекти, които ще бъдат реализирани от една друга местна власт. Но тази, неговата, ще усвои средствата като завърши процедурите по Закона за обществените поръчки. Ще подпише договорите за изпълнение с правилните фирми. А следващите кметове да се оправят- как да връщат кредита, как да изпълнят проектите с  определените по незнаен начин за тях средства и как да теглят нови кредити, ако им се налага. Защото това няма да е лесно (а и си представете как ще се построи нов мост над Марица за 30 милиона, след като правим улица през обществена поръчка за 10 милиона).

Да, има 113 милиона причини някои хора да искат да теглят 113 милиона лева кредит за определени проекти. Но има и също толкова 113 милиона причини проектите да не бъдат точно тези. Защото те не са ЗА бъдещето на Пловдив. То не е в скъпия и лесен за осчетоводяване асфалт, а в хората, в качеството на живот, в градската среда и зеленината, в тепетата, в реката, а не моста над нея и колите в парковата й зона, в културата, в чистия въздух. В духа, ако щете. Пловдив трябва да тегли 113 милиона лева, но само ако има посока на развитие… напред, а не назад.

„Пловдив заслужава повече”, каза на обсъждането вчера кметът Здравко Димитров.

Да, истина е. Пловдив заслужава много повече, г-н кмете!

Споделете ни във:

7 коментара за “113 милиона причини…

 1. На самото обсъждане припомних предложението на г-н Рачев от предходното обсъждане-за съфинансиране на Водния цикъл-да заведе г-н кмета регресен иск срещу всички длъжностни лица,които с действия и/или/бездействия са причинили щети за 3181058,42лв.-финансови корекции ,които платихме всички граждани на Пловдив.Колкото до предложените обекти припомних старата сентенция:”Пътят към ада е постлан с добри намерения”,ерго с евтин финансов ресурс.

 2. Защо въобще се обсъждат конкретни проекти преди да е завършен Общият Устройствен план на Пловдив, платен е преди 2 години, но до днес не е съгласуван и не е действащ !!!???

  1. “РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА” ли?
   ГЕРБ = РежимътБоБоТРИ не стана ЧЕТИРИ и падна от власт.
   Не бива “по инерция” да останат хитро изпидепсаните “проекти” на Агитките ОРТАЦИ да завземат в предсмъртен гърч Ресурса.
   Който даже липсва, та ще го ЗАЕМЕМ = как не! Горките внуци!
   Да уйдисаме на Банкери и Далавери.
   След изборите преосмисляме грандиозната инфрастуктуризация, която ни закопава = начиная с опустошенията под/пред Централна Гара в самия Център.

 3. Статията справедливо обръща внимание, че управата, ТЪЛПИТЕ заплатаджии в общината не са в състояние, не са компетентни, не УМЕЯТ ДА ПОДДЪРЖАТ този жив, стар, оглозган Град.
  Не да го развиват, а просто да го КРЕПЯТ.
  Повечето “проекти” са недопечени, недоказани от Технически и Парични СПЕЦОВЕ, а са просто заявки за …ЕДНИ ПАРИ ЗА ЕДНИ ХОРА.
  “С двете ръце” щели да гласуват не само, ами със ТРИТЕ, щом има су’о. (“Келепир” както казваше др. инж. БайГаньо)
  И бързат, милите, че то аслъ време НЕ ОСТАНА!
  НАРОДЕН СЪД!
  МУТРИТЕ ВЪН

 4. “”…Здравко ще се помисли за още по-смел и ще стане още по-върл селяндур в отношението си към гражданите. …””

  Просълзени гледахме фотоси как баскетБОЛНИЯТ мозъклия сади зветенца из любимото …БОЙКОВО.

  Където вероятно са го провъзгласили за Почетен Съселянин.

  Само че ф Пловдивскио СелСъвет на стената в рамка и ф стъкло ша му виси “ликът му скромен имай го за спомен” на внучките ни.

 5. Отново ще стане “кучетата лаят, керванът си върви”. На “обсъждането” всички събрани предложения Топчиева ще ги аранжира в “кръглата папка”, а в общински съвет пак ще се пощипват, но накрая ще се гласуват тоя заем за тези проекти. Здравко ще се помисли за още по-смел и ще стане още по-върл селяндур в отношението си към гражданите. Всички видяхме как назидателно говори и се обръща с “ти” към хората. Докога ще пишем само статии есета и кога ще поставяме ребрем въпросите за нашето бъдеще, защото иначе… кучетата си лаят, керванът си върви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.