АктуалноБизнесБългарияГрадътИзбор на редактораНощна смянаОбщина ПловдивРазследване

10-а Палата на Панаира се превръща в огромен хипермаркет

Една от най-представителните изложбени зали в Международния пловдивски панаир – Палата № 10, е превърната в строителна площадка. Тя се намира точно до ВИП-входа на панаирния комплекс, на ъгъла на бул.“Цар Борис III Обединител“ 37, и бул. „България“ до кръговото кръстовище. Там 3 310,86 кв. м площ, посрещала десетки години изложения и широкоформатни събития, съчетаващи конкурси, турнири и други, се извършва преустройство, за да се настани най-големия обект в страната на известна верига хипермаркети.

Както ви съобщихме преди месеци френската марка „Карфур“ отново идва в България, като асимилира магазините „Паркмарт“.

Под тепето разбра, че процесът върви от две години. Преустройство, реорганизация и смяна предназначението на Палата №10 в търговски център със супермаркет, според обществения указател, има издадено строително разрешително от Община Пловдив N 59 от 7 март 2022 г., а вложител е дружеството Международен панаир-Пловдив.

Припомняме, че миналата есен френската търговска верига „Карфур“ (Carrefour) обяви „завръщането на магазини и продукти“ на своята марка в България чрез гръцкия франчайзингополучател „Ритейл енд Мор“ (Retail & More), а преговорите за това се водели от 2022 година. Като първоначално ще се предостави „подфранчайзинг на марката Карфур“ за поне около 20 магазина.

Репортерът ни се увери на място, че в момента там се извършват ремонтни дейности. Информационна табела на обекта обаче няма. Единствената такава е предупредителна, от която става ясно, че това е строителна площадка.

Официалният наемател на панаирната площ, вляво от входа на експоцентъра в Пловдив, е „ЦУМ“ АД. Тук е мястото да отбележим, че локацията на първия магазин от веригата „Паркмарт“ в град София е в самия център на града, именно в сградата на ЦУМ, собственост на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Parkmart ЦУМ разполага с 1000 кв. м.

Веригата не стъпва за пръв път у нас. Преди години в Пловдив, в бившия мол Галерия, сега Plovdiv Plaza, френските хипермаркети имаха голям обект, който бе един от първите наематели в огромната търговска площ.

Parkmart Holding е основана през 2018 година от Добромир Андонов. По думите му веригата ще има още 3 обекта под тепетата.

По време на откриването на първите изложения за годината в Панаира на отправените от репортера ни въпроси на ръководни кадри в дружеството, не получихме отговор на въпросите какво се строи в 10-та палата и кога ще бъде готово.

За акциите все още се водят съдебни дела и няма как да коментирам. А слухове за разни билдинги има всякакви. Като зная и виждам какво се прави тук, едва ли ще се случи нещо подобно. Цялата фирмена политика е Панаирът да продължи да се развива като изложбен център с национално и международно значение, доколкото стопанският живот в България позволява това, защото ние сме пряко зависими от икономическата действителност. Всички инвестиции и иновации, които се правят, са в тази област. И в момента правим инвестиции в подобряване на зали, инфраструктура, външна и вътрешна среда, парково обслужване и други, като целта е да се запази автентичният вид и предназначение на Панаира“ – това коментира в интервю за в-к Марица главният директор на Международен панаир – Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

5 коментари

  1. Мястото е крайно неудобно. Както за живеещите в квартала, които трябва да пресичат опасното кръгово, така и за приходящите. А когато има някакво събитие в Панаира, труднодостъпният паркинг ще е зает.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина