АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Ученици от шест държави изпълниха със съдържание Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи (ФОТОРЕПОРТАЖ)

3-метровият макет на съвършения човек е създаден от художника Жорж Трак

Ученици и преподаватели от Националната художествена гимназия в Пловдив „Цанко Лавренов“, заедно с техни колеги и връстници от Италия, Малта, Турция, Франция и Чехия изпълниха със съдържание Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи в двора на гимназията днес.

Младежите от чужбина са пристигнали в Града под тепетата в неделя – 17 ноември по Проект „Art shaping our cultural identity“, по програма „Еразъм+“. В рамките на 6 дни 31 участници (преподаватели и ученици) от петте страни ще гостуват в Пловдив, разказа координаторът на проекта от българска страна е Ирена Корбетова – преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват ученици от различни класове и специалности.

Триметрова скулптура на човека със съвършени пропорции, създаден от художника Жорж Трак, бе докарана с камион в двора на училището.

  

Там я очакваха участниците в пърформанса „Човек #БезОтпадъци“, за да я натъпчат с опаковки от ежедневието.

Междувременно гостите от чужбина хапнаха торта от кутия с пластмасови лъщички, за да се запасят с материал за пълнежа.

Други си носеха предварително подготвен.

Ролята на художниците е да търсят винаги красотата, обърна се Жорж Трак към младите творци. Ето какво им разказа за събитието и идеята му.

Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ активистите за чист град отбелязват Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Провокативната композиция ще бъде инсталирана на кръстовището срещу Търговската гимназия и Дървото, за да подсеща пловдивчани да пазят чисто и да намалят отпадъците в ежедневието си.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина